Bij het Gardameer gestrande Nederlanders worden met bussen opgehaald
NOS NieuwsAangepast

Gestrande vakantiegangers terug uit Noord-Italië: 'Knallen op het huisje'

Zo'n 350 Nederlandse toeristen die waren gestrand in Noord-Italië zijn met bussen opgehaald. De eerste bus kwam vanochtend vroeg aan in Maastricht. In diverse steden zijn mensen afgezet, de laatsten rond 11.00 uur.

De vakantiegangers vertrokken gisteren verdeeld over zeven bussen naar huis. Hun auto's, campers en caravans raakten door noodweer rond het Gardameer zo beschadigd dat ze er niet meer mee konden rijden. Er vielen hagelstenen zo groot als tennisballen en ze hadden last van zware onweersbuien en overstromingen.

Eerste groep gedupeerde Nederlanders weer thuis:

Vakantiegangers keren terug uit Italië

In de loop van vandaag vertrekken nog zo'n honderd mensen met bussen uit Italië. De bussen rijden naar Maastricht, Venlo, Eindhoven, Arnhem, Utrecht, Amersfoort en Rotterdam. Daarvandaan gaan mensen met eigen vervoer naar huis.

Voor mensen die nog in het getroffen gebied zijn, heeft de ANWB monteurs met materiaal voor noodreparaties gestuurd. Daarmee kunnen naar verwachting tachtig tot honderd wagens rijklaar worden gemaakt.

'Het leek wel oorlog'

Busreizigers vertellen bij aankomst in Rotterdam over hun ervaringen. Een stel dat bij het Gardameer kampeerde in een tent was in het toiletgebouw toen het begon te hagelen. "Het leek wel oorlog. Toen we terugkwamen, was er niets meer over van de tent en de auto. We hadden niets meer", vertelt de vrouw. "Gelukkig zijn we de afgelopen vijf dagen heel goed opgevangen op de camping. Het was mijn eerste keer bij het Gardameer, maar voorlopig hoef ik niet meer."

Hoe het verdergaat met hun auto weten ze nog niet. "Ik denk dat hij total loss is, er is weinig meer van over." Foto's die de man laat zien, bevestigen dat beeld. De ruiten zijn kapot, net als de spiegels en de deurlijsten. Het dak en de motorkap zitten vol deuken. "De hagelballen stuiterden gewoon van de grond weer omhoog."

Dit zijn beelden van de hagel en de schade:

Campinggasten Gardameer belaagd door enorme hagelstenen

Een gezin met drie kinderen is ook blij weer terug te zijn. "Het was bizar wat we hebben gezien", zegt de vader. "Ik denk dat het in totaal maar drie minuten heeft geduurd, maar je bent op dat moment wel bang. Daarna zie je dat je auto helemaal kapot is: de voorruit, de achterruit, het glazen dak, de hele auto ligt vol met glas." De auto is in Italië achtergebleven.

"Je hoorde de knallen op het huisje", beschrijft zijn zoon. "De ramen in de douche en de wc waren ook kapot gegaan, het water liep naar binnen. Het waren zulke ijsballen", laat hij met zijn handen zien. "Mijn vader kreeg er een op zijn schouder."

Over de busreis zijn de vakantiegangers tevreden. "We hebben een goede reis gehad, het was goed geregeld, ik ben blij dat we weer in veiligheid zijn", zegt de moeder van het gezin. "Toen we zagen wat er kapot was en toen we gewonden zagen lopen... Het was een grote chaos, bizar. Ik hoop dat nooit meer mee te maken."

Duizend auto's

Het busvervoer is geregeld door de alarmcentrales SOS International, ANWB, Eurocross, VHD en Allianz.

Het komt vaker voor dat mensen getroffen worden door noodweer in de zomer, maar volgens Violette Hasselmeijer, operationeel directeur van SOS International, was de schade nu wel erg groot. "Ik denk dat het wel om zo'n duizend auto's gaat. Normaliter zou je in Italië een auto huren, maar bewoners hebben ook veel schade, dus die hebben ook veel auto's nodig."

Hasselmeijer verwacht dat komende zaterdag, op de wisseldag van de huisjes, opnieuw veel bussen worden ingezet. Volgens haar kunnen reparateurs en herstelbedrijven in Italië het werk niet aan. Er wordt hard gewerkt om alle beschadigde auto's op te halen. "We hebben een berger gevonden die het coördineert, die regelt dat alle voertuigen worden teruggehaald."

"In het begin waren mensen wel emotioneel, geschrokken. Ze vroegen zich af wat het plan was, maar later waren ze wel dankbaar dat we ze konden ophalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl