Omgevallen boom in Milaan als gevolg van het noodweer
NOS NieuwsAangepast

Noodweer in Noord-Italië terwijl zuiden nog met hitte kampt

Zware onweersbuien, overstromingen en hagelstenen ter grootte van tennisballen: het noodweer in het noorden van Italië heeft vannacht een dode geëist en tot veel schade geleid. Al dagenlang heeft de regio last van extreem noodweer.

Vannacht kwam een 16-jarig meisje om het leven door een omvallende boom in de regio Brescia. Gisteren kwam in de buurt van Milaan een 58-jarige vrouw om het leven.

Vooral in de regio Lombardije, waaronder in Milaan, is de schade groot. De Milanese brandweer kreeg vannacht honderden telefoontjes vanwege omgevallen bomen, weggewaaide daken en overstromingen. Het stroomnet in Milaan zou zwaar beschadigd zijn. Het openbaar vervoer in de regio rijdt minder.

'Extreem veel meldingen'

Rond het Gardameer, een populaire vakantiebestemming voor Nederlandse toeristen, was de schade groot. Tegen persbureau ANP zeggen Eurocross, ANWB en SOS International "extreem veel" meldingen binnen te hebben gekregen. Volgens de ANWB gaat het om zeker 200 meldingen van schade aan auto's en SOS International zegt zo'n 150 berichten te hebben gekregen van Nederlanders van wie de auto, camper of caravan zo ernstig beschadigd is dat deze niet meer rijdt.

Op Twitter delen Nederlandse vakantiegangers foto's van hagelstenen zo groot als een tennisbal. Een Twitteraar vraagt de ANWB of zij morgen "5472 achterruiten en voorruiten naar Italië kunnen sturen".

Campinggasten bij het Gardameer in Italië werden verrast door enorme hagelstenen.

Campinggasten Gardameer belaagd door enorme hagelstenen

Terwijl het noorden van Italië te maken heeft met noodweer, kampt het zuiden van het land nog steeds met extreme hitte met bosbranden als gevolg. Het vliegveld van Palermo, de hoofdstad van Sicilië, moest vandaag tot zeker 11.00 uur dichtblijven vanwege de bosbranden op het eiland. Op sociale media gingen beelden rond waarop de branden in hoog tempo het vliegveld naderden. Inmiddels is het vliegveld weer geopend.

Op verschillende plekken in Zuid-Italië werden gisteren recordtemperaturen gemeten. Ook vandaag wordt weer extreme hitte verwacht. In Palermo kan het meer dan 47 graden worden. In zestien steden, waaronder Palermo, geldt code rood vanwege de hitte.

Ook in Zwitserland noodweer

Niet alleen Italië, maar ook Zwitserland werd gisteren getroffen door zwaar noodweer. In de stad La Chaux-de-Fonds kwam een vijftiger om het leven door een omgewaaide hijskraan. Zo'n vijftien mensen zouden gewond zijn geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl