Mensen zoeken in Rome verkoeling bij een fontein
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Europa zet zich schrap voor nog meer loeihete dagen, nieuw warmterecord in Rome

De hittegolf die grote delen van Zuid-Europa al enige tijd teistert, dreigt de komende dagen nog extremer te worden. VN-weerorganisatie WMO waarschuwt voor temperaturen van boven de 40 graden, waarbij het ook 's nachts niet voldoende afkoelt. Dat leidt volgens de WMO tot een hoger risico op ernstige gezondheidsklachten, zoals hartaanvallen.

"De meeste aandacht gaat uit naar de hoge temperaturen overdag, terwijl het juist de temperaturen 's nachts zijn die de grootste gezondheidsproblemen kunnen opleveren. Met name voor kwetsbare mensen", stelt de weerorganisatie.

Warmterecord

In twintig Italiaanse steden geldt code rood vanwege temperaturen rond of boven de 40 graden, meldt het ministerie voor Volksgezondheid. In Rome werd een nieuw warmterecord gemeten. Het werd 41,8 graden in de Italiaanse hoofdstad. Het record, uit 2007, stond op 40,5 graden.

In Rome houden toeristen het amper nog uit:

Hitterecord in Rome: 'Het lijkt wel Afrika zo heet'

De Spaanse meteorologische dienst heeft voor een aantal regio's het hoogste weeralarm afgegeven. In het midden van het land werd het ruim 40 graden. Op Mallorca tikte de thermometer aan het eind van de middag 41 graden aan.

Ook in Griekenland zijn er de komende dagen temperaturen die boven de 40 graden kunnen uitkomen, met name in het westen van het land. De nationale weerdienst zegt dat de extreme hitte nog dagenlang kan aanhouden.

WMO-chef Petteri Taalas legt een duidelijk verband tussen de hittegolf en klimaatverandering. "Het extreme weer komt in ons opwarmende klimaat steeds vaker voor en heeft een grote invloed op onze gezondheid, ecosystemen, economieën, landbouw, energie en de watervoorziening. Dit benadrukt de dringende noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen zo snel en hard mogelijk terug te dringen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl