Toeristen zoeken verkoeling in Rome
NOS NieuwsAangepast

Weercode rood in vijftien Italiaanse steden vanwege extreme hitte

Voor vijftien Italiaanse steden is weercode rood afgegeven vanwege de hitte van vandaag, meldt het ministerie van Gezondheid. In Italië gelden al een aantal dagen weerwaarschuwingen vanwege de hitte. Morgen staan er zestien steden op rood. Ook andere delen van Europa en de VS gaan gebukt onder verzengende temperaturen.

Extreme temperaturen worden verwacht in de toeristische trekpleisters Rome en Florence. Ook in Bari, Bologna, Cagliari, Campobasso, Catania, Civitavecchia, Frosinone, Latina, Messina, Perugia, Pescara, Rieti en Viterbo geldt code rood. Morgen komt daar nog Palermo bij.

De autoriteiten waarschuwen voor "mogelijke negatieve effecten op de gezondheid van gezonde en actieve mensen en niet alleen bij risicogroepen als ouderen, zeer jonge kinderen en chronisch zieken". Er wordt geadviseerd om tussen 11.00 uur en 18.00 uur zoveel mogelijk uit de zon te blijven en drukke gebieden te vermijden.

Na het weekend loopt de hitte verder op met verwachte temperaturen van rond de 40 graden, met pieken van 45 graden en hoger. Dinsdag en woensdag worden waarschijnlijk de warmste dagen, meldt de publieke omroep RAI. 's Nachts zal de temperatuur niet onder de 20 graden komen.

Waarschuwing in Griekenland

De Griekse autoriteiten waarschuwen eveneens voor de hitte. De temperatuur zal ook daar boven de 40 graden uitkomen, met uitschieters tot 43 graden. Er wordt geadviseerd om veel water te drinken en zoveel mogelijk in de schaduw te blijven, melden Griekse media.

Mensen met zware beroepen mogen op het heetst van de dag, tussen 12.00 uur en 17.00 uur, niet werken. Volgens de brandweer is het risico op bosbranden zeer hoog.

In Griekenland werd vanwege de hitte gisteren besloten om de populaire bezienswaardigheid de Akropolis te sluiten. Ook vandaag blijft de attractie dicht:

44 graden in Griekenland, Akropolis halsoverkop ontruimd

Ook in andere delen van Europa loopt de temperatuur de komende dagen hoog op. Spanje en Frankrijk, maar ook Duitsland en Polen krijgen te maken met een intense hittegolf.

Mensen in delen van Zuid- en Oost-Duitsland kunnen zich opmaken voor temperaturen van rond de 38 graden. In het noorden worden juist onweersbuien verwacht met maximaal 29 graden. De ergste hitte is naar verwachting morgen weg, dan wordt het in het noordwesten maximaal 25 graden en in de rest van het land tussen de 25 en 30 graden.

De weerdienst in Tsjechië waarschuwt ook voor extreem weer. Daar kan het dit weekend ook 38 graden of hoger worden. Dat zijn uitzonderlijke temperaturen voor het land.

Bosbranden op La Palma

Op het Canarische eiland La Palma zijn 500 mensen geëvacueerd vanwege bosbranden. Het vuur brak uit in een bebost gebied in het westen van het eiland.

Een sterke wind en de droogte bemoeilijken het blussen, volgens de lokale hoofbestuurder kan het aantal mensen dat geëvacueerd moet worden vandaag nog verdubbelen. Zeker elf huizen zijn verwoest.

Hitte in de VS

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Europa is 48,8 graden. Dat was in augustus 2021 op het Italiaanse eiland Sicilië. Weerdiensten houden er rekening mee dat dat record de komende dagen geëvenaard kan worden.

Deskundigen zijn het erover eens dat de hitte waar Zuid-Europese landen mee kampen een teken is dat het klimaat in die landen verandert. Peter Siegmund van het KNMI wijst erop dat het in deze landen al zomers achter elkaar zo heet is, en dat de opwarming ook duidelijk blijkt uit de klimaatmodellen.

Niet alleen Europa heeft trouwens te kampen met hitte en extreem weer: dat geldt ook voor grote delen van het zuidwesten van de Verenigde Staten. Bijna een derde van de Amerikaanse bevolking wordt gewaarschuwd voor de hitte. Met name in de staten Nevada, Arizona en Californië kunnen temperaturen boven de 48 graden worden bereikt. En 's nachts koelt het niet verder af dan 32 graden.

Zuid-Korea heeft ook last van extreem weer. Daar zijn zeker 22 mensen om het leven gekomen door aardverschuivingen en overstromingen door zware regenval, meldt persbureau Yonhap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl