Een schoonheidssalon in Kabul wordt gesloten op 4 juli, kort na de aankondiging van de Taliban
NOS NieuwsAangepast

Afghaanse schoonheidssalons sluiten: 'Gaat over meer dan haar en nagels'

Alle schoonheidssalons in Afghanistan hebben vandaag hun deuren moeten sluiten. Eerder deze maand kondigde de Taliban aan dat salons na vandaag verboden zijn. Schoonheidssalons waren een van de weinige plekken waar vrouwen zich nog vrij konden bewegen.

Het gaat om vele duizenden schoonheidssalons door het hele land, waarmee zo'n 60.000 vrouwen hun werk verliezen. Met deze nieuwe stap worden de rechten van vrouwen en meisjes nog verder ingeperkt. Ook verliezen vrouwen hiermee een van de weinige beroepen die ze nog mochten uitoefenen, en de kans om geld te verdienen in het sterk verarmde land.

Deze week protesteerden tientallen vrouwen in Kabul tegen het besluit. De vrouwen riepen "werk, brood en gerechtigheid", waarna veiligheidstroepen de demonstranten uiteen joegen. Straatprotesten komen nog maar weinig voor in het land, omdat de Taliban ze hardhandig neerslaan. Ook de Verenigde Naties had de Taliban opgeroepen om het verbod terug te draaien, maar dat haalde niks uit.

Bedroefd pakken de schoonheidsspecialistes dozen met make-upspullen in:

Vrouwen moeten schoonheidssalons sluiten in Afghanistan

Volgens de Taliban zouden verschillende diensten in de schoonheidssalon tegen religieuze regels ingaan. Het gaat onder meer om het gebruik van pruiken en het aanbrengen van make-up. Ook vinden de Taliban dat ouders hun geld verspillen aan de salons als hun kinderen gaan trouwen.

"Dit gaat niet over het laten doen van je haar of je nagels", zegt Human Rights Watch. "Hiermee verliezen vrouwen een van de weinige plaatsen waar ze naartoe kunnen gaan voor ondersteuning." De schoonheidssalon is een plek waar vrouwen hun toevlucht zoeken als ze te maken krijgen met huiselijk geweld, zegt de mensenrechtenorganisatie, en ook dat nemen de Taliban vrouwen nu af.

Genderapartheid onder de Taliban

Schoonheidssalons werden ook gesloten tijdens de eerste regeerperiode van de Taliban, tussen 1996 en 2001. De afgelopen twee jaar mochten de salons nog open blijven, maar werden de ramen vaak dichtgeplakt en werden foto's van vrouwen overgespoten zodat hun gezichten niet meer zichtbaar waren.

Sinds de Taliban opnieuw de macht grepen in de zomer van 2021 zijn de rechten van vrouwen steeds verder ingeperkt. Meisjes en vrouwen mogen niet meer naar de middelbare school of de universiteit. Parken en sportscholen zijn voor hen verboden en op straat moeten ze hun gezicht bedekken. Ook mogen vrouwen geen lange afstanden afleggen zonder mannelijke begeleiding, en mogen ze nog maar weinig beroepen uitoefenen.

De situatie voor vrouwen en meisjes in het land is zo repressief dat er gesproken kan worden van genderapartheid, stelde de VN vorige maand. "Ernstige, systematische en geïnstitutionaliseerde discriminatie van vrouwen en meisjes vormt de kern van de ideologie en het bewind van de Taliban", aldus de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl