Vrouwen in Kabul demonstreren tegen het 'onderwijsverbod'
NOS Nieuws

Nieuwe inperking voor vrouwen Afghanistan: niet meer aan het werk bij ngo

Vrouwelijke werknemers van niet-gouvernementele hulporganisaties (ngo's) mogen van de Taliban in Afghanistan niet meer aan het werk. Het ministerie van Economische Zaken van de extremistische machthebbers in het land heeft dat bevolen. De maatregel is een nieuwe inperking van vrouwenrechten in Afghanistan.

Volgens een bestuurder is de maatregel ingesteld, omdat sommige vrouwelijke werknemers zich niet aan de uiterst strenge kledingvoorschriften hebben gehouden. Het gaat om zowel binnen- als buitenlandse ngo's. Onduidelijk is of de maatregel ook geldt voor vrouwen die voor de Verenigde Naties in Afghanistan werken.

De maatregel, die tot nader order geldt, komt enkele dagen nadat de Taliban het hoger onderwijs hadden opgeschort voor vrouwelijke studenten. Binnen en buiten Afghanistan heeft dat besluit tot hevige kritiek geleid. Onder meer de Verenigde Staten, Turkije en Qatar hebben de stap veroordeeld.

Demonstraties om onderwijsverbod

In verschillende grote steden gingen vrouwen vandaag de straat op om te demonstreren. Onder meer in Herat, de op een na grootste stad van het land, trokken vrouwen naar de ambtswoning van de gouverneur. Zij scandeerden onder meer de leus "onderwijs is ons recht". Volgens de organisatie waren er 100 tot 150 vrouwen op de been.

De veiligheidsdiensten probeerden de demonstranten terug te dringen met een waterkanon. Een woordvoerder van de gouverneur zei dat er maar vier of vijf vrouwen bij het protest waren.

In augustus vorig jaar grepen de Taliban opnieuw de macht in Afghanistan, nadat de laatste Amerikaanse troepen zich hadden teruggetrokken. Daarop beloofde de groepering vrouwenrechten niet aan banden te leggen, maar van die belofte is zo goed als niets terechtgekomen. Inmiddels mogen meisjes niet meer naar school en mogen vrouwen allerlei beroepen niet meer uitoefenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl