NOS NieuwsAangepast

Taliban verbieden vrouwen toegang tot universiteiten

De Taliban hebben het hoger onderwijs in Afghanistan opgeschort voor vrouwelijke studenten. In een brief is Afghaanse universiteiten opgedragen om met onmiddellijke ingang vrouwen niet langer toe te laten.

Het besluit is tot nader order. Het ministerie van Onderwijs heeft geen reden voor de nieuwe beperking gegeven.

Ook op Twitter wordt de brief gedeeld:

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben het besluit van de Taliban veroordeeld. "De Taliban kunnen niet verwachten dat ze een legitiem lid worden van de internationale gemeenschap als ze niet de rechten respecteren van alle Afghanen, in het bijzonder die van vrouwen en meisjes", zei de Amerikaanse plaatsvervangend VN-ambassadeur Robert Wood.

De maatregel is de jongste stap in een reeks beperkingen die de Taliban meisjes en vrouwen hebben opgelegd die naar school willen gaan of willen studeren.

Middelbare school

In augustus vorig jaar namen de Taliban opnieuw de macht over in Afghanistan, nadat troepen van de Verenigde Staten en de NAVO zich hadden teruggetrokken. Sindsdien hebben ze hun strenge interpretatie van de islamitische wet op grote schaal toegepast, ondanks de belofte om een meer gematigd beleid te zullen voeren.

In maart van dit jaar kwam het besluit dat meisjes niet meer naar de middelbare school mogen, totdat het onderwijs voor meisjes volgens de Talibanleiders in overeenstemming is met de sharia en de Afghaanse cultuur. Eerder was beloofd dat ze wel naar school mochten gaan, maar dat werd op het laatste moment weer ingetrokken.

Ook mogen vrouwen niet langer de meeste beroepen uitoefenen en in parken of sportscholen komen.

Executie

Begin deze maand voerden de Taliban voor het eerst sinds de machtsovername een openbare executie uit. Een man die veroordeeld was voor moord werd in het westen van het land in het openbaar doodgeschoten met een automatisch geweer, door de vader van het slachtoffer, zoals een strenge interpretatie van de islamitische wet voorschrijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl