AFP
NOS Nieuws

Taliban breken protest van vrouwen hardhandig op

De Taliban hebben een vreedzame betoging van vrouwen in Kabul op hardhandige wijze opgebroken. Tientallen vrouwen waren in de hoofdstad samengekomen om te demonstreren voor hun rechten. Talibanstrijders dreven de betogers uiteen door in de lucht te schieten, ook werden meerdere demonstranten geslagen.

De protestactie kwam twee dagen voordat het precies een jaar geleden is dat de Taliban opnieuw aan de macht kwamen. Op 15 augustus nam de extremistische groepering Kabul in, waarna vrouwenrechten steeds verder werden ingeperkt. De vrouwen droegen vandaag een banner bij zich met de tekst '15 augustus is een zwarte dag'.

Het was de eerste protestactie van vrouwen in maanden. Volgens Amnesty International worden vrouwen die vreedzaam tegen de onderdrukking demonstreren bedreigd, gearresteerd, vastgehouden en gemarteld.

In deze video is te zien hoe de Taliban in de lucht schieten en de vrouwen vervolgens wegrennen:

Taliban schieten in de lucht om demonstrerende vrouwen uit elkaar te drijven

Toen de Taliban de macht overnamen beloofden zij aanvankelijk om een minder streng regime te voeren dan tussen 1996 tot 2001, toen de groepering voor het eerst aan het bewind was. Maar van die beloftes is niets terechtgekomen.

Zo mogen vrouwen geen baan bij de overheid meer hebben en is het voor meisjes verboden om naar de middelbare school te gaan. De Verenigde Naties hebben het regime sterk veroordeeld. Volgens een rapporteur van de VN zijn vrouwen in het land de facto onzichtbaar gemaakt.

In mei droeg de groepering vrouwen bovendien op om buiten hun gezicht te bedekken. Veel demonstranten hielden zich daar vandaag niet aan, zij droegen geen gezichtsbedekking.

Een jaar Taliban: wat is er over van Nederlandse erfenis in Uruzgan?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl