Een vrouw met een boerka loopt over een markt in de Afghaanse stad Qala-e-Now
NOS Nieuws

Taliban verplichten Afghaanse vrouwen weer gezicht te bedekken

Vrouwen in Afghanistan moeten hun gezicht weer bedekken als ze over straat gaan. Alleen de ogen mogen vrij zijn, heeft de hoogste leider van de Taliban bevolen in een decreet. Het is een van de zwaarste beperkingen voor vrouwen sinds de Taliban weer aan de macht zijn.

In het decreet staat verder dat als een vrouw haar gezicht niet volledig bedekt, haar man of een mannelijk familielid daarop wordt aangesproken. In het uiterste geval kan hij in de gevangenis belanden.

In de periode van 1996 tot 2001 was de boerka verplicht in Afghanistan. Het kledingstuk bedekt het lichaam volledig en groeide uit tot het symbool van het Taliban-regime, waarbij vrouwen ook niet naar school mochten of mochten werken.

In augustus vorig jaar grepen de Taliban weer de macht nadat de Amerikanen waren vertrokken. Vlak daarna zei de moslimextremistische organisatie dat het vrouwenrechten zou respecteren. Maar al snel werd duidelijk dat die belofte niet werd gehouden: meisjes en vrouwen mochten niet meer naar school en ook werd het vrouwen verboden om zonder mannelijke begeleiding te reizen.

Sinds scholen voor vrouwen in maart zijn gesloten, willen de Verenigde Staten niet meer praten over het verlichten van de financiële crisis in het land. Ook hebben meerdere landen de ontwikkelingshulp stopgezet en zijn er sancties ingesteld tegen banken.

De Verenigde Naties brachten eerder naar buiten dat Afghanen sinds de machtsovername willekeurig worden vastgezet, en dat er militairen, strijders en zo'n 400 burgers om het leven zijn gebracht.

Ook maken de nieuwe machthebbers zich schuldig aan het rekruteren van kindsoldaten en schenden ze de rechten van vrouwen, staat in een rapport van de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl