Talibanstrijders bij een controlepost in Herat
NOS Nieuws

'Honderden burgerdoden in Afghanistan sinds machtsovername Taliban'

In Afghanistan zijn sinds de machtsovername door de Taliban 397 burgers om het leven gekomen, staat in een rapport van de Verenigde Naties. De extremistische beweging kwam vorig jaar augustus opnieuw aan de macht.

Vooral aanslagen door IS-K, de Afghaanse tak van terreurbeweging Islamitische Staat, eisten volgens de VN veel slachtoffers. IS-K is vooral actief in het oosten van het land en staat lijnrecht tegenover de Taliban.

Maar sympathisanten van IS-K zijn zelf ook doelwit. Sinds augustus zijn meer dan vijftig mensen met vermoedelijke banden met IS-K vermoord, zegt de VN. Sommigen werden gemarteld en onthoofd. Ook zijn lichamen achtergelaten aan de kant van de weg.

Kindsoldaten

De Taliban kwamen vorig jaar aan de macht nadat de Verenigde Staten en hun bondgenoten hun vertrek uit Afghanistan hadden aangekondigd. De extremistische beweging zei veel milder te zijn geworden vergeleken met hun orthodoxe en repressieve beleid eind jaren 90, maar sinds hun machtsovername verschijnen weer regelmatig berichten over gewelddadigheden.

Wie zijn de Taliban? Je ziet het in deze video:

Taliban heersen weer in Afghanistan, wie zijn ze en wat willen ze?

In januari bleek uit een VN-rapport dat de Taliban en hun medestanders vele tientallen voormalige tolken en functionarissen hebben gedood. Een maand daarvoor meldde de VN dat de Taliban kindsoldaten inzetten en dat tientallen mensen zonder vorm van proces werden opgesloten.

Positie van vrouwen

De VN-mensenrechtencommissaris Bachelet wees er bij de presentatie van het nieuwste rapport ook op dat de Taliban de rechten en vrijheden van vrouwen hebben ingeperkt. Ze riep de Talibanregering op om hen volledig te laten deelnemen aan het openbare leven. Ook maakt Bachelet zich zorgen over verdwijningen van activisten en demonstranten.

Eind deze maand wordt door de Mensenrechtenraad van de VN een rapporteur aangesteld die het geweld in Afghanistan moet onderzoeken.

Het land kampt met een humanitaire en economische crisis, onder meer als gevolg van de sancties die na de machtsovername werden ingesteld. Een groot deel van de bevolking lijdt honger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl