Een patrouille van Talibanstrijders in Kabul
NOS NieuwsAangepast

VN: Taliban moorden, zetten kindsoldaten in en sluiten mensen willekeurig op

Sinds de Taliban in Afghanistan de macht hebben overgenomen, zijn ruim honderd militairen, strijders en burgers om het leven gebracht. Ook maken de nieuwe machthebbers zich schuldig aan het rekruteren van kindsoldaten en schenden ze de rechten van vrouwen, zeggen de Verenigde Naties.

Volgens de Ondercommissaris voor de Mensenrechten van de VN zijn zeker 72 moorden toe te schrijven aan de Taliban. In een aantal gevallen zijn de lichamen van de slachtoffers publiekelijk tentoongesteld, wat heeft bijgedragen aan een klimaat van angst onder de bevolking.

Verder hebben de Taliban ten minste vijftig vermoedelijke leden gedood van een lokale tak van terreurgroep IS, die in Afghanistan lijnrecht tegenover de Taliban staat. Zij zijn opgehangen of onthoofd, zegt Nada Nashif tegen de VN-Mensenrechtenraad.

Verder zijn in het land de afgelopen maanden zeker acht activisten en twee journalisten om het leven gebracht en heeft de VN 59 gevallen gedocumenteerd van mensen die zonder vorm van proces zijn vastgezet. Ook is er sprake van verdwijningen. "De veiligheid van Afghaanse rechters, aanklagers en advocaten, vooral van vrouwen, is een bron van grote zorg", zegt Nashif.

Etnische zuiveringen

Voor veel mensen dreigt een winter van honger en armoede, vreest ze. Er zijn berichten over kinderarbeid, het uithuwelijken en zelfs het verkopen van kinderen.

"Met de inname van Kabul door de Taliban wordt de vooruitgang van de afgelopen twintig jaar helemaal teruggedraaid", zegt Nasir Ahmad Andisha, de ambassadeur van de vorige Afghaanse regering, die door de VN nog altijd als vertegenwoordiger van zijn land wordt gezien.

"Ze begaan straffeloos allerlei misdrijven, zonder dat dat op enige manier wordt gedocumenteerd." Hij zegt dat er in verschillende delen van het land sprake is van etnische zuiveringen.

Wie zijn de Taliban? Je ziet het in deze video:

Taliban heersen weer in Afghanistan, wie zijn ze en wat willen ze?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl