Evacuees slapen in een sportgebouw
NOS NieuwsAangepast

Bosbranden blijven Rhodos teisteren, duizenden in noodopvang

Honderden brandweermensen bestrijden nog altijd de zware bosbranden op het Griekse eiland Rhodos. De krachtige wind, die de operatie bemoeilijkt en het vuur steeds verder verspreidt, wordt de komende dagen naar verwachting nog sterker. Ondertussen wachten duizenden evacués in noodopvanglocaties of op het vliegveld.

Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen bij de bosbranden. Zeker 19.000 mensen hebben sinds gisteren hun huis of vakantie-accommodatie verlaten.

Een deel van hen wordt opgevangen in opvanglocaties zoals scholen of sporthallen. "We kwamen hier gisteravond aan om 22.50 uur", zegt een Britse vrouw . Ze is lovend over de hulp die ze heeft gekregen, maar heeft geen idee wat haar staat te wachten.

Bekijk hier interviews met toeristen die de natuurbranden ontvlucht zijn:

Vluchtende toeristen geholpen door Grieken: 'Ze zijn echt super'

Sommige toeristen hebben noodgedwongen de nacht doorgebracht op straat. Anderen sliepen op de grond op het vliegveld. "Starend naar een stuk kauwgom aan een stoel, probeerde ik in slaap te komen", zegt een 30-jarige vrouw uit Londen tegen de BBC. "We zijn al veertien uur op het vliegveld zonder dat er met ons is gecommuniceerd."

De Griekse omroep ERT meldt dat er inmiddels een helpdesk voor toeristen is geopend op de internationale luchthaven.

Vandaag is een onbekend aantal vluchten afgelast vanwege de aanhoudende natuurbranden. Vanuit Nederland gaat het onder meer om vluchten van Corendon, Prijsvrij en D-reizen. Van de Britse maatschappij JET2 vliegt er vandaag niets van of naar Rhodos.

Sommige toeristen willen blijven

Overigens willen niet alle toeristen het eiland verlaten. Zo'n vijftig Nederlandse geëvacueerde vakantiegangers willen hun vakantie voortzetten, meldt TUI. De reisorganisatie regelt alternatieve overnachtingen op veilige delen van Rhodos.

Corendon laat weten dat zo'n veertig Nederlanders per vliegtuig zijn vertrokken naar huis. Voor 160 mensen die hadden geboekt bij deze maatschappij wordt nog een oplossing gezocht.

De bosbranden woeden inmiddels voor de zesde dag op een rij. De autoriteiten verwachten dat het nog dagen zal duren voordat de branden onder controle zijn. Vanwege de drie brandhaarden zijn twaalf dorpen en een reeks hotels ontruimd. Een onbekend aantal huizen en hotels is afgebrand.

Rhodos is een populaire vakantiebestemming: op het hoogtepunt van het toeristenseizoen zijn er naar schatting zo'n 150.000 toeristen op 125.000 inwoners.

Als gevolg van het opwarmende klimaat wordt het Middellandse Zeegebied steeds vatbaarder voor bosbranden. Aan het eind van deze eeuw zal het aantal natuurbranden wereldwijd met 50 procent zijn gestegen, werd vorig jaar gewaarschuwd in een VN-rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl