Rookwolken boven de zuidwestkust van Rhodos
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse toeristen op Rhodos: 'Ons hotel staat in brand'

De Nederlandse Alice Reumkens is een van de honderden vakantiegangers op Rhodos die geëvacueerd moesten worden. Halsoverkop moest ze met haar gezin spullen pakken en haar hotel verlaten vanwege grote bosbranden op het Griekse eiland.

"We lagen vanmiddag aan het zwembad toen we grote rookwolken zagen", vertelt Reumkens aan de NOS. "Ik zag het hotelpersoneel al paniekerig bellen. We kregen te horen dat we ons geen zorgen hoefden te maken, maar we zijn toch maar spullen gaan inpakken." Kort daarna kregen zij, haar man en twee kinderen te horen dat ze inderdaad geëvacueerd moesten worden.

De afgelopen vijf dagen woedden al grote bosbranden op het eiland, voornamelijk op dichtbeboste en dunbevolkte plekken. De branden hebben nu ook het zuidwesten van Rhodos bereikt, waar veel toeristen vakantie vieren. "We zagen het al een beetje aankomen", zegt de Nederlandse. "De rook kwam de afgelopen dagen al onze kant op."

Spullen nog op kamer

In het noorden van de badplaats Kiotari zijn drie hotels in brand gevlogen, waaronder het hotel waar Reumkens verbleef. "Al onze spullen liggen nog in de hotelkamer. We hebben meegenomen wat we konden dragen." Omdat ze het hotel te voet moesten verlaten in de hitte, hebben ze hun koffers moeten achterlaten. "Ik heb snel een telefoonoplader meegenomen, mijn paspoort en wat zonnebrandcrème."

In de middag werd het gezin samen met honderden andere gasten op het strand opgevangen, daarna hebben ze uren in een school moeten wachten. Inmiddels zijn ze onderweg naar het noorden van het eiland, waar de familie opgevangen wordt in een hotel. "Verschillende wegen staan vast, maar we hopen daar voor middernacht te zijn", vertelt Reumkens. "De kinderen zijn uitgeput."

Bewoners en toeristen moesten uit voorzorg vertrekken:

Beelden van bosbranden en evacuaties Rhodos

Ook Marijn van Zundert moest vanmiddag zijn vakantiebestemming verlaten. De eigenaar van zijn vakantiehuis informeerde hem dat hij vanwege de zware rookontwikkeling moest vertrekken. "We hopen nog terug te kunnen naar de accommodatie, maar het is de vraag of dat kan", vertelt Van Zundert, die samen met zijn partner op vakantie is. Hij heeft een hotel kunnen boeken in het noorden van Rhodos. "Waar we nu zijn is het voorlopig veilig."

Veel onduidelijk

Voor Reumkens en haar gezin, die nog een week op Rhodos zouden verblijven, is onduidelijk hoe hun vakantie verder zal verlopen. "Van Corendon hebben we nog niks te horen gekregen." De reisorganisatie heeft haar verteld dat de evacuatie in handen is van de Griekse autoriteiten.

Reisorganisatie Corendon zegt tegen de NOS dat er zo'n 200 gasten in het getroffen gebied zijn en dat die nu worden opgevangen op plekken zoals sporthallen. Het merendeel van die toeristen komt uit Nederland. Corendon zoekt alternatieve accommodaties, maar probeert zoveel mogelijk reizigers terug te halen naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl