Rookwolken boven een strand op Rhodos
NOS NieuwsAangepast

Grootschalige evacuaties Rhodos vanwege grote branden, ook veel Nederlanders weg

Op het Griekse eiland Rhodos is een groot aantal mensen geëvacueerd vanwege de grote bosbranden die het eiland teisteren. Om hoeveel het gaat is niet helemaal duidelijk: op de Griekse tv is sprake van 8000 mensen, andere bronnen hebben het over 1000 tot 1500 evacués. De ondercommandant van de brandweer stelt dat ruim 2000 evacués over zee in veiligheid zijn gebracht. Er is nog een veerboot beschikbaar om meer mensen weg te brengen, zegt hij.

Er zijn drie hotels in brand gevlogen. Ondanks de inzet van blusvliegtuigen en vijf helikopters verloopt het blussen moeizaam, daarom moeten bewoners en toeristen uit voorzorg vertrekken. Vanwege de droogte en aanhoudende hitte wordt ook gevreesd voor branden op het Griekse vasteland.

De Griekse Burgerbescherming twittert dat in 10 procent van de toeristische gebieden op Rhodos branden woeden. Ook wordt gemeld dat de toeristen veilig geëvacueerd zijn en ondergebracht worden in andere hotels. Niemand zou gewond zijn geraakt.

Dit zijn beelden van de brand en de evacuaties:

Beelden van rook en evacuaties Rhodos

Reisorganisatie Corendon zegt tegen de NOS dat er zo'n 200 gasten in het getroffen gebied zijn, van wie het merendeel Nederlands is. Die zijn nu geëvacueerd en ze worden opgevangen in bijvoorbeeld sporthallen. Corendon zoekt alternatieve accommodaties, maar probeert zoveel mogelijk reizigers terug te halen naar Nederland.

Twee andere reisorganisaties, D-reizen en Prijsvrij, hebben zeker 30 Nederlandse toeristen in het getroffen gebied, die nu per boot of bus naar een veilige plaats gebracht worden. TUI heeft minder dan tien reizigers in het gebied. Ook die reisorganisaties proberen de mensen naar huis te krijgen. Vluchten die vandaag naar Rhodos zouden vertrekken zijn geannuleerd.

Brandweerlieden bestrijden de bosbranden die begonnen in dunbevolkte binnenland van het eiland al vijf dagen, maar het vuur breidt zich nog steeds uit. Door de harde wind hebben de branden de kustgebieden bereikt, waar veel toeristen verblijven. Verschillende Europese landen hebben brandweerlieden gestuurd om te helpen het vuur onder controle te krijgen.

Het was vrijdag gemiddeld 36,5 graden in Griekenland, maar op veel plekken kwamen temperaturen boven de 40 graden uit. Er worden voor zondag ook extreme temperaturen verwacht.

Ondanks alle natuurbranden en het zeer warme weer waren er ook zaterdag toeristen te vinden op het strand. Rhodos is een populaire vakantieplek voor strandgangers.

Een foto van vandaag: toeristen op een strand bij Lindos op Rhodos, op de achtergrond de bosbrand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl