Mensen worden vanaf het strand bij Kiotari per boot geëvacueerd
NOS NieuwsAangepast

Blussen bosbranden Rhodos verloopt moeizaam, al 19.000 evacuaties

De evacuaties op het Griekse eiland Rhodos vanwege de grote bosbranden zijn nog altijd bezig. Tot gisteravond laat werden mensen met bussen en boten vanaf de stranden naar een veilige plaats gebracht. Tot nu toe zijn er zeker 19.000 bewoners en toeristen geëvacueerd uit dorpen en hotels in het zuidoosten van het eiland. Dat zegt het Duitse persbureau DPA op basis van informatie van de Griekse regering.

Het blussen verloopt door de harde wind moeizaam, daarom moeten bewoners en toeristen uit voorzorg vertrekken. Het gaat om twaalf dorpen en alle hotels in de getroffen regio's. Ook vandaag blijft het flink waaien is de verwachting. Ook de temperaturen blijven hoog.

De Griekse politie schat in dat er tot nu toe 16.000 mensen zijn over land in veiligheid gebracht en 3000 mensen vanaf de stranden over zee.

Scholen en sporthallen

De meeste geëvacueerden zijn naar het noorden gebracht. Daar worden ze opgevangen in onder meer scholen, sporthallen en ook thuis bij eilandbewoners. Verder kunnen ze terecht op veerboten die in de haven van de hoofdstad Rhodos liggen.

Volgens de Griekse nieuwssite Protothema verwachten de autoriteiten dat er zeker 30.000 mensen geëvacueerd moeten worden.

Inmiddels zijn er ook weer vliegtuigen op het eiland geland. Gisteren werden vluchten die naar Rhodos zouden vertrekken geannuleerd, maar vanochtend vroeg is er bijvoorbeeld vanaf Schiphol een vlucht van naar het eiland vertrokken.

Dit zijn beelden van de evacuaties:

Groot aantal mensen geëvacueerd vanwege bosbranden in Rhodos

Naast de evacuaties blijft ook het bluswerk op Rhodos doorgaan. Protothema schrijft dat de brandweer vanochtend vroeg versterking heeft gekregen. Bij zonsopgang waren er 266 brandweerlieden aan het werk om de branden onder controle te krijgen, met 42 voertuigen, tien blusvliegtuigen en vijf blushelikopters.

De branden woeden rond de badplaats Kiotari, het dorp Apollona en het Gadoura-meer:

Griekenland krijgt hulp van andere landen. Andere Europese landen stuurden blusvliegtuigen en of brandweerlieden om te helpen. Slowakije en Roemenië stuurden brandweerlieden. Turkije stuurde twee blusvliegtuigen en een -helikopter. Verder vliegt er een Jordaans en Israëlisch blustoestel. Ook vandaag wordt extra hulp verwacht en komen er tientallen brandweerlieden en extra voertuigen aan.

Drie hotels in brand

Bosbranden teisteren het eiland al zo'n zes dagen, voornamelijk op de dichtbeboste en dunbevolkte plekken. Maar de branden bereikten gisteren het zuidoosten van Rhodos, waar veel toeristen vakantie vieren. De Griekse burgerbescherming twitterde gisteren dat in 10 procent van de toeristische gebieden op Rhodos branden woeden.

Er zijn in ieder geval drie hotels en een strandtent in brand gevlogen in Kiotari. De Nederlandse Alice Reumkens is een van de honderden vakantiegangers op Rhodos die geëvacueerd moesten worden. Halsoverkop moest ze met haar gezin spullen pakken en haar hotel in Kiotari verlaten. "We zagen het al een beetje aankomen", zegt Alice. "De rook kwam de afgelopen dagen al onze kant op."

Reisorganisatie Corendon zei tegen de NOS dat er zo'n 200 gasten in het getroffen gebied zijn, van wie het merendeel Nederlands is. Twee andere reisorganisaties, D-reizen en Prijsvrij, hebben er zeker 30 Nederlandse toeristen. TUI heeft minder dan tien reizigers in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl