NOS NieuwsAangepast

Frans Timmermans wil lijsttrekker worden van PvdA/GroenLinks

Zijn naam ging rond en dat blijkt terecht: PvdA'er Frans Timmermans wil de gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks aanvoeren voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zegt Timmermans in een interview met de NOS.

"Het is tijd dat we in Nederland weer meer naar elkaar toe groeien in plaats van uit elkaar", zegt Timmermans over zijn motivatie. "We moeten zorgen dat Nederland weer vertrouwen krijgt in zichzelf."

Volgens hem zijn er "gigantische uitdagingen" die het hoofd geboden moeten worden: de klimaatcrisis, de stand van de natuur, oorlog aan de grenzen van Europa en ongelijkheid. "Dat kunnen we alleen maar oplossen als we schouder aan schouder werken."

Premier

En als het aan Timmermans ligt, gebeurt dat met hem als premier. "Omdat ik denk dat we samen op een andere manier politiek kunnen bedrijven." Mocht het niet zover komen, dan gaat hij de Tweede Kamer in. In peilingen gooit de combinatie GroenLinks/PvdA op dit moment hoge ogen.

Over het thema waar het huidige kabinet over is gevallen, zegt Timmermans desgevraagd dat hij voor "een streng, maar rechtvaardig" asielbeleid is. "Waar je met mij niet over kan praten is gezinnen uit elkaar rukken", benadrukt hij, refererend aan de kwestie die Rutte IV fataal werd. "Dat zal onder mijn gezag nooit gebeuren."

De aankondiging van Timmermans:

'Ik geloof in een eerlijkere samenleving en denk dat Nederland daar heel erg aan toe is'

Op dit moment is Timmermans nog vicevoorzitter van de Europese Commissie. De afgelopen jaren zette hij zich als Eurocommissaris in voor de zogenoemde Green Deal om Europa te verduurzamen. Vorige week stemde het Europees Parlement in met een onderdeel daarvan: de natuurherstelwet.

Zijn termijn in Brussel loopt eigenlijk pas af over een jaar, na de Europese verkiezingen. Als Timmermans lijsttrekker wordt, vertrekt hij dus voortijdig, maar naar eigen zeggen met een gerust hart. "Nog niet alles is af, maar het point of no return is wel bereikt. De Green Deal staat." Als Timmermans vertrekt mag het Nederlandse kabinet een nieuwe kandidaat-Eurocommissaris aandragen in Brussel.

Steun van partijprominenten

De huidige PvdA-leider Attje Kuiken liet na de aankondiging van Timmermans weten dat ze geen kandidaat is. "Geweldig nieuws", schrijft ze op Twitter over zijn bericht. "Ik ben er heel blij mee. Mijn grote steun voor zijn kandidatuur."

Ook andere prominente politici die werden genoemd steunen Timmermans: de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil geen lijststrekker worden en dat geldt ook voor de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman. Ze zegt op Twitter dat ze de afgelopen tijd serieus heeft nagedacht over het lijsttrekkerschap en dat ze het zich kon voorstellen dat ze het zou doen. Maar ze noemt Timmermans een geweldige kandidaat "en het is mijn vurige wens dat we ons nu verenigen".

GroenLinks-leider Jesse Klaver zei deze week al dat hij het niet wil. Hij steunt Timmermans, laat hij nu weten. Hij noemt hem de perfecte premier "om de koers van Nederland te veranderen en een nieuw tijdperk in te luiden".

Nog geen andere kandidaten

Er hebben zich nog ook geen andere kandidaten gemeld om lijsttrekker van de PvdA/GroenLinks-lijst te worden. Kandidaten hebben tot 4 augustus om zich te melden. De partijbesturen komen vervolgens het liefst met één voorkeurskandidaat. "Alleen bij vergelijkbare geschiktheid van kandidaten draagt de commissie meerdere kandidaten voor."

Leden van PvdA en GroenLinks hebben dan een paar weken de tijd om hun voorkeur uit te spreken. De uitslag wordt op 22 augustus bekendgemaakt.

De leden van beide partijen stemden afgelopen maandag massaal in met een gezamenlijke kieslijst en verkiezingsprogramma. Na de uitslag van het referendum is Timmermans ook lid geworden van GroenLinks. "Je hebt geen idee wat het voor mij betekende toen ik de uitslag hoorde. Ik ben al zolang bezig met linkse samenwerking."

De kandidaat-lijsttrekker geeft ook een voorzetje voor een gezamenlijke naam: Verenigd Links. "Ik ga er helemaal niet over, maar ik voel me er wel bij op mijn gemak. Het woord verenigd is een appél aan mensen om weer naast elkaar te gaan staan."

PvdA en GroenLinks zijn op dit moment de zesde en de zevende partij in de Tweede Kamer met respectievelijk negen en acht zetels. De afgelopen jaren hebben beide partijen bij verkiezingen hun aanhang zien slinken. Door samen te werken hopen ze dat tij te keren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl