NOS Nieuws

Wekdienst 11/7: NAVO-top in Litouwen • Kort geding over sluiting kinderhartcentra

Goedemorgen! Vandaag komen de regeringsleiders van de NAVO-landen bijeen en in Bosnië en Herzegovina wordt de moord op de meer dan 8000 Bosnische mannen en jongens in Srebrenica herdacht.

Eerst het weer: vandaag schijnt geregeld de zon en gedurende de middag verschijnen steeds meer stapelwolken. Het wordt 24 tot 31 graden. Later in de middag ontstaan langs de oostgrens enkele regen- en onweersbuien.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De regeringsleiders van de NAVO-landen zijn in de Litouwse hoofdstad Vilnius bijeen. Belangrijkste onderwerpen: de oorlog in Oekraïne, versterking van de NAVO en de toelating van Zweden. De Turkse president Erdogan ging gisteravond alsnog akkoord met dat laatste.
  • De universitaire medische centra in Utrecht, Leiden en Amsterdam spannen een kort geding aan tegen het besluit van minister Ernst Kuipers van VWS om kinderhartcentra van de umc's van Rotterdam en Groningen open te houden en die van de umc's van Utrecht en Leiden te sluiten.
  • In Bosnië en Herzegovina wordt de moord op de meer dan 8000 Bosnische mannen en jongens in Srebrenica herdacht. De massamoord volgde op de val 28 jaar geleden van wat toen een moslimenclave in het door oorlog geteisterde Bosnië was. Ook in Den Haag vindt een herdenking plaats. Dat is omdat de Nederlandse VN-militairen de stad en de bevolking niet wisten te beschermen. Minister Ollongren bood daar vorig jaar de "diepste excuses" voor aan aan nabestaanden.

Wat heb je gemist?

Het aantal mensen dat in de eerste helft van dit jaar hun eerste woning heeft gekocht, is toegenomen, zo blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Ongeveer 28.000 starters hebben in de eerste zes maanden van 2023 een woning gekocht, ruim 1200 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Naast de absolute stijging is er ook sprake van een relatieve stijging: van de mensen die een woning kochten, ging het in 45 procent van de gevallen om starters, ten opzichte van 40 procent in 2021. Het hogere aantal starters ging ten koste van doorstromers en beleggers.

Volgens de NVM maakten drie op de vijf mensen die voor het eerst een woning kochten gebruik van de startersvrijstelling. Op basis van deze regeling hoeven mensen jonger dan 35 jaar die voor het eerst een woning kopen, geen overdrachtsbelasting te betalen op woningen onder de 440.000 euro.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Demissionair Rutte verlaat de politiek. Aan alles komt een eind, kun je zeggen, maar een hele generatie weet niet beter dan dat Nederland aan de Noordzee ligt en de premier van Nederland Mark Rutte heet.

Deze kinderen hebben nooit een andere premier meegemaakt: 'Nu mag een ander'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl