Turkije stemt toch in met NAVO-lidmaatschap van Zweden
Na hernieuwd verzet eerder vandaag is Turkije toch akkoord met het NAVO-lidmaatschap van Zweden. Dat zegt secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg op Twitter, na overleg met de Turkse president Erdogan en de Zweedse premier Kristersson.
Hij spreekt van "een historische stap, die het bondgenootschap sterker en veiliger zal maken":
Erdogan legt het toetredingsverdrag voor Zweden "zo snel mogelijk" aan het parlement voor, beloofde hij volgens Stoltenberg. De Turkse president zal ook "nauw samenwerken" met het parlement om er zeker van te zijn dat het in orde komt met de ratificatie. Wanneer het zover is, laat Stoltenberg "uit respect" aan het Turkse parlement.
Eerder vandaag leek Erdogan de toetreding van Zweden tot de NAVO verder te vertragen: hij kwam plotseling met de eis dat de Europese Unie de stilgevallen gesprekken met zijn land over EU-lidmaatschap zou hervatten, voordat Turkije akkoord zou gaan met de Zweedse toetreding.
De Turken waren samen met de Hongaren de enige NAVO-leden die nog niet hadden ingestemd met lidmaatschap van Zweden. Erdogan beschuldigde Zweden van het onderdak bieden aan terroristen, waarmee hij doelde op sympathisanten van de Koerdische PKK. Ook de recente koranverbrandingen in Zweden leidden tot ergernis in Ankara.
Persbureau Reuters meldt dat Stoltenberg heeft laten doorschemeren dat Hongarije zich ook niet meer zal verzetten tegen de toetreding van Zweden, waarmee er geen belemmeringen meer lijken te zijn. Morgen begint een NAVO-top in Vilnius in Litouwen. Die duurt tot woensdag.
Turkije is al sinds 1999 een kandidaat-lid van de EU. Zes jaar later begonnen moeizame gesprekken over toetreding, maar die werden in 2018 stilgelegd vanwege Europese zorgen over de staat van de democratie in het land, het naleven van mensenrechten en een onafhankelijke rechtspraak.
"Bijna alle NAVO-landen zijn ook EU-lid", zei Erdogan in Ankara voordat hij op het vliegtuig naar de NAVO-top in Vilnius stapte. "Zet voor ons de deur open. Als jullie de weg vrijmaken voor Turkije, dan doen wij dat voor Zweden. Net zoals we voor Finland hebben gedaan."
Vanmiddag zei Stoltenberg dat hij achter de wens van Turkije staat om lid te worden van de EU, maar dat Zweden wat hem betreft voldoet aan alle eisen die gelden voor toetreding tot het militaire bondgenootschap.