Kogelstootster Schilder stelt ticket Spelen veilig, debuut Bouju in Diamond League

Kogelstootster Jessica Schilder heeft bij Diamond League-wedstrijden in Stockholm voldaan aan de limiet voor de Olympische Spelen in Parijs. De Nederlandse recordhoudster stootte in het bijprogramma bij haar eerste poging de kogel naar een afstand van 19,03 meter.

Dat was ruim verder dan de internationale eis van 18,80 meter.

Kogelstootster Schilder stelt ticket Spelen veilig, Van Klinken met discus tweede

Schilder noteerde in de regen daarna geen geldige poging meer. De Volendamse eindigde als tweede achter de Jamaicaanse Danniel Thomas-Dodd die een centimeter verder kwam. Jorinde van Klinken eindigde als vierde met een afstand van 18,24 meter.

Schilder was zondag de vierde Nederlandse baanatleet die een olympische limiet haalde. In het Zwitserse La Chaux-de-Fonds lukte dat Nick Smidt (400 meter horden), Maayje Tjin-A-Lim (100 meter horden) en Lieke Klaver (400 meter) ook.

Van Klinken, woonachtig in Amerika, deed ook mee bij het discuswerpen. Op haar beste discipline eindigde ze als tweede achter de tweevoudig olympisch kampioene Sandra Perkovic.

De Kroatische, ook twee keer wereldkampioene, wierp de discus naar een afstand van 64,49 meter. De beste poging van Van Klinken leverde 62,96 meter op. Dat was onder de internationale olympische kwalificatie-eis van 64,50 meter.

Bouju vierde bij debuut

Op de 100 meter debuteerde de 21-jarige sprinter Raphael Bouju in de Diamond League. In de regen snelde de jonge Nederlander op de 100 meter naar de vierde plaats in 10,24 seconden.

Sprinter Bouju debuteert in Diamond League met vierde plaats

Bouju is na Churandy Martina (9,91 seconden) de nummer twee van Nederland op de 100 meter. Hij liep dit seizoen al 10,02 seconden. De individuele eis voor de WK in Boedapest en de Spelen is 10,00. Bouju heeft dit seizoen zijn zinnen gezet op een tijd onder de 10,00.

De winst in Stockholm ging naar de Zuid-Afrikaan Akani Simbine, die onder lastige omstandigheden op 10,03 seconden uitkwam.

Jiya debuteert met zesde plaats

Tasa Jiya liep in Stockholm in een sterk veld op de 200 meter. De 25-jarige atlete, lid van de estafetteploeg op de 4x100 meter, finishte bij haar debuut in de Diamond League als zesde in 23,15 seconden. De internationale kwalificatie-eis voor Parijs 2024 is 22,57.

Jiya eindigt bij Diamond League-debuut als zesde op 200 meter

De winst ging naar de 27-jarige Britse Daryll Neita. Zij versloeg haar ervaren landgenote en wereldkampioene van 2019 Dina Asher-Smith: 22,50 om 22,58 seconden.

Visser toont verbetering

Nadine Visser stelde vrijdag teleur bij de Diamond League-wedstrijd in Lausanne, waar de Nederlandse recordhoudster de 100 meter horden slechts als zevende finishte in 13,07 seconden. Onder lastige omstandigheden ging het in Stockholm iets beter. Ze liep naar de vijfde plaats in 12,97. De Nigeriaanse Tobi Amusan, vrijdag nog tweede, won nu in 12,52 seconden.

Tegenvaller voor hordeloopster Visser met vijfde plaats bij Diamond League

Maureen Koster speelde geen rol van betekenis op de 5.000 meter, die een duel om de winst opleverde tussen de Ethiopische atletes Beatrice Chebet en Lemlem Hailu. Chebet won in 14.36,52. Hailu finishte als tweede in 14.38,06. Koster finishte in de regen als elfde in 15.07,11, nog niet voldoende voor een olympisch ticket. Koster heeft al een startbewijs voor de WK in Boedapest op zak.

Hoogspringer Douwe Amels haalde in zijn eerste pogingen de hoogtes van 2,08 en 2,12 meter. Bij 2,16 ging het mis, maar de Europese indoorkampioen eindigde nog wel als vierde. De Nieuw-Zeelander Hamish Kerr won met 2,24 meter.