Bol boekt zestiende Diamond League-zege op 400 meter horden, Visser valt tegen

Bol wint 400 meter horden afgetekend bij Diamond League Lausanne

Femke Bol blijft de overwinningen aan elkaar rijgen. De 23-jarige Nederlandse atlete zegevierde vrijdagavond in Lausanne voor de zestiende keer tijdens een Diamond League-wedstrijd op de 400 meter horden. De Nederlandse recordhoudster won in 52,76 seconden.

Naast de zestien zeges bij de Diamond League op de horden heeft ze ook nog een overwinning in die wedstrijdenreeks op de 400 meter zonder hindernissen achter haar naam staan. De laatste nederlaag van Bol op de 400 meter horden dateert van de WK vorig jaar in Eugene.

Het plan van Bol was om in elk geval de eerste drie horden heel snel te nemen. De Europees kampioene, die dit seizoen probeert haar pasritme te veranderen van vijftien naar veertien passen tussen de horden, ging in de laatste bocht al aan de leiding. Veel tegenstand had ze daarna niet. Met 52,76 bleef ze een stuk verwijderd van haar beste seizoentijd (52,30) en haar Nederlands record (52,03).

Moeizame race Visser

Nadine Visser kwam er bij de 100 meter niet aan te pas na een moeizame start. De Nederlandse recordhoudster (12,51 seconden) eindigde als zevende in 13,09. Olympisch kampioene Jasmine Camacjo-Quinn uit Puerto Rico liet iedereen achter zich. De 26-jarige atlete won in 12,40 seconden.

De Nigeriaanse wereldkampioene Tobi Amusan finishte als tweede in 12,47. De Amerikaanse Tia Jones ging als derde over de streep in 12,51.

Visser in achterhoede op 100 meter horden in Lausanne

Taymir Burnet trof het bij de 200 meter niet met de baanindeling. Hij liep in de lastige binnenbocht en de concurrentie was zwaar met bijvoorbeeld olympisch en wereldkampioen Andre de Grasse. Letsile Tebogo uit Botswana, met 20 jaar de jongste atleet in de race, won verrassend in 20,01.

De Grasse finishte slechts als vijfde in 20,57 seconden. Burnet werd achtste in 21,30, bijna een seconde boven zijn beste seizoentijd.

Estafetteloopsters tweede

In het bijprogramma van de Diamond League won Tasa Jiya de 200 meter. De 25-jarige sprintster, die deel uitmaakt van de Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 meter, zegevierde afgetekend in 23,16 seconden.

Dat was nog ruim boven de internationale WK-limiet van 22,60 seconden. Zondagavond loopt Jiya in Stockholm, waar de 200 meter wel tot het Diamond League-programma behoort.

De Nederlandse estafetteloopsters maakten een week geleden indruk met winst op de 4x100 meter bij de Europese Spelen in 42,61 seconden. In Lausanne was de samenstelling veranderd. Marije van Hunenstijn en Zoë Sedney namen de plaats in van Lieke Klaver en Jamile Samuel, die in Polen liepen. Startloopster N'Ketia Seedo en slotloopster Jiya bleven wel staan.

Estafetteloopsters tweede in Lausanne achter razendsnel Ivoorkust

Het Nederlandse viertal liep een goede race, maar was niet opgewassen tegen Ivoorkust dat won in 42,23 seconden. Het Nederlandse kwartet finishte als tweede in 43,18, net voor Zwitserland.

Matig optreden Bonevacia

Liemarvin Bonevacia speelde geen rol van betekenis op de 400 meter, ook een bijnummer in Lausanne. De Nederlandse recordhouder finishte als vijfde in 46,29 seconden. De winst was voor Leungo Scotch uit Botswana in 44,94.

Marie-José Ta Lou

De 34-jarige Marie-José Ta Lou imponeerde op de 100 meter. De sprintster uit Ivoorkust zegevierde met een tegenwind van 0,8 meter per seconde in 10,88 seconden. De Britse Daryll Neita finishte als tweede, maar bleef wel boven de elf seconden (11,07).

Op de 800 meter versloeg de Keniaanse Mary Moora verrassend de Britse Keely Hodgkinson, winnares van de olympisch zilver. Moora won in 1.57,43. Hodgkinson, drie weken geleden in Parijs goed voor 1.55,77, finishte als tweede in 1.58,37.

Crouser wint kogelstoten

Tweevoudig olympisch kampioen en wereldrecordhouder Ryan Crouser domineerde het kogelstoten. De 30-jarige Amerikaan won met een afstand van 22,19 meter, ver onder zijn dit jaar gevestigde wereldrecord van 23,56. De Nieuw-Zeelander Tom Walsh eindigde als tweede met 21,99 meter.