NOS NieuwsAangepast

Nederland daalt op kinderrechten-ranglijst, 'om je te schamen'

Nederland is fors gedaald op de internationale ranglijst voor de naleving van kinderrechten. In de nieuwste KidsRights-index staat Nederland op plek 20, terwijl ons land vorig jaar nog op vier stond. Volgens de organisatie achter de ranglijst komt dat door de slechte scores van Nederland op de gebieden 'gezondheid' en 'gunstig klimaat voor de rechten van het kind'.

Volgens KidsRights scoort Nederland met name slecht op het gebied van jeugdzorg en jeugdbescherming. "Kinderen die in de problemen zitten moeten heel lang wachten tot ze geholpen worden", zegt Marc Dullaert van KidsRights, die de situatie "om je te schamen" vindt. "Als kinderen beschermd moeten worden is er vaak te weinig of geen hulp. Bovendien: het maakt ook uit in welke stad of dorp je woont."

De gemeenten zijn sinds de zogeheten decentralisatie in 2015 verantwoordelijk geworden voor jeugdzorg. Mede daardoor gaat het volgens Dullaert mis. "Er mag geen verschil zijn of je nou in Urk woont of Hengelo of Vlissingen. Overal moet de zorg voor kinderen hetzelfde zijn. Wij denken dat de pijn zit bij hoe we het in Nederland organiseren."

Naast de jeugdzorg, gaat het wat betreft Nederland in de index ook nog over twee andere groepen kwetsbare kinderen. Zo groeien steeds meer kinderen op in armoede. Ook leven veel kinderen in asielzoekerscentra, die volgens Dullaert te weinig onderwijs, zorg en bescherming krijgen.

"Onlangs, in mei, sloegen vier overheidsinspecties alarm", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Vervolgens werd er heel weinig mee gedaan. Ethisch gezien rijden we hier als Nederland gewoon knetterhard door het rood."

Hij noemt het een goede ontwikkeling dat er nu bijvoorbeeld gratis ontbijt wordt aangeboden op scholen, maar volgens Dullaert wordt er in Nederland qua beleid te veel op de korte termijn gedacht.

"Andere westerse landen die het beter doen, hebben beleid op veel langere termijn: op basis van tien of vijftien jaar. Daardoor kunnen die veel ellende voorkomen." Hij noemt het eigenlijk te gek voor woorden "dat er voor kinderen die in armoede leven niet een bepaalde bestaanszekerheid is in zo'n rijk land als Nederland".

Dullaert zegt dat Nederland een fantastisch land is "als je gezond bent en als je ouders genoeg verdienen". "Maar zodra het wat minder goed met je gaat, wordt het toch problematisch." De KidsRights-voorzitter pleit ervoor om meer geld beschikbaar te stellen voor kinderen. Verder wil hij dat de Rijksoverheid weer verantwoordelijk wordt voor jeugdzorg, in plaats van de gemeenten. "De zorg en bescherming voor kinderen moet overal hetzelfde zijn. De verschillen zijn te groot en dat moet stoppen."

Er is volgens Dullaert, die in het verleden Kinderombudsman was, geld genoeg om de problemen op te lossen, maar veel vertrouwen erin heeft hij niet. Zo ligt er sinds vorige maand een plan dat de jeugdzorg moet gaan verbeteren: de Hervormingsagenda Jeugd, maar Dullaert vraagt zich af of dat plan de situatie daadwerkelijk zal verbeteren.

"Er zijn nu nieuwe plannen, maar het zijn heel veel mooie woorden. Wederom zie ik dat we afhankelijk zijn van gemeentes en zij krijgen de ruimte om opnieuw het wiel uit te vinden. Ik denk dat we moeten stoppen met het wiel opnieuw uit te vinden."

Er zijn al jaren problemen in de jeugdzorg. Vorige maand maakten we daar deze uitlegvideo over:

Problemen in de jeugdzorg hebben zich jaren opgestapeld, nu moet het écht anders

Zweden bovenaan

Internationaal voert Zweden de ranglijst aan, gevolgd door Finland, IJsland, Luxemburg, Griekenland en Duitsland. Volgens Dullaert is er in die landen meer geld voor kinderen beschikbaar, worden er veel meer plannen voor lange termijn gemaakt en is de zorg veel kwetsbare kinderen daar beter georganiseerd.

Onderaan de ranglijst staan Sierra Leone, de Centraal Afrikaanse Republiek, Afghanistan, Zuid-Sudan en Tsjaad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl