NOS Nieuws

Voormalig campagneleider Navalny, Tsjanysjeva, veroordeeld tot 7,5 jaar cel

In Rusland is Lilieja Tsjanysjeva, voormalig campagneleider van oppositieleider Aleksej Navalny, veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven en een half jaar.

Tsjanysjeva werd in november 2021 gearresteerd. Ze is veroordeeld wegens het "oprichten van een extremistische organisatie", zo meldt persbureau Reuters. Aanklagers hadden een straf van 12 jaar geëist tegen haar, advocaten van Chaysheva gaan in hoger beroep tegen het vonnis.

Gisteren riep de Europese Unie Rusland op de vrouw onmiddellijk vrij te laten.

Binnen Navalny's organisatie was Tsjanysjeva van 2017 tot 2021 coördinator in de Oeralstad Oefa. Na de arrestatie van Navalny in januari 2021 was ze de eerste medewerker die werd gearresteerd.

Tijdens een huiszoeking op 9 november 2021, een paar maanden nadat ze haar werk voor Navalny had neergelegd, werd ze aangehouden en kreeg ze twee maanden voorarrest.

Isoleercel

Oppositieleider Navalny zit een gevangenisstraf van 11,5 jaar uit. De kans is groot dat de politicus daar nog een jarenlange gevangenisstraf bovenop krijgt. Navalny zit momenteel al in een strafkolonie zo'n honderd kilometer ten oosten van Moskou en het afgelopen jaar werd hij tientallen keren opgesloten in een isoleercel. Zijn aanhang en team vrezen voor zijn gezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl