De gevangen oppositieleider Navalny op een videobeeld uit april
NOS Nieuws

Navalny opnieuw voor de rechter: mogelijk nog een jarenlange celstraf

De Russische oppositieleider Aleksei Navalny stond vandaag opnieuw voor de rechter in een voorbereidende zitting achter gesloten deuren. Hij zit al vast in een strafkolonie, maar er zijn verschillende nieuwe aanklachten, waarmee hem nog eens 15 tot 30 jaar celstraf boven het hoofd hangt.

De oppositiepoliticus staat onder andere terecht voor het oprichten van "een extremistische groepering"; de organisatie van Navalny werd op 2021 op dezelfde lijst gezet als Al Qaida en IS. Een andere aanklacht is het organiseren van niet goedgekeurde demonstraties.

Verder wordt Navalny beschuldigd van fascistisch gedachtegoed en steun aan het nazisme omdat hij zijn steun uitsprak aan Oekraïne in de oorlog met Rusland.

Nu zit de oppositieleider al een celstraf van 11,5 jaar uit. Als de rechter meegaat in de aanklachten is de kans groot dat hij - zolang president Poetin aan de macht is - de rest van zijn leven in de strafkolonie moet doorbrengen.

Tijdens de zitting vandaag werden vooral technische details besproken, zeiden de advocaten van Navalny na afloop. Zij noemen de zaak politiek gemotiveerd en hebben om meer tijd gevraagd om alle aanklachten door te nemen. Navalny zelf heeft geen toegang tot zijn eigen dossier. Daardoor weet hij niet precies hoe ver de beschuldigingen gaan.

De inhoudelijke behandeling begint 19 juni, schrijft persbureau AP. Wanneer de uitspraak precies is, is onduidelijk. Maar het is gebruikelijk dat er nog een aantal zittingen volgen, dus het kan nog weken of maanden duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl