Een agent bij brokstukken van een drone in Moskou
NOS Nieuws

Drones naderden residentie Poetin: 'directe bedreiging voor zijn veiligheid'

  • Iris de Graaf

    Correspondent Rusland

  • Iris de Graaf

    Correspondent Rusland

Een moordaanslag op de president, zo noemde de woordvoerder van het Kremlin de drone-aanval op het Kremlin begin deze maand. Een drone ontplofte toen vlak boven de werkplek van Vladimir Poetin, die daar op dat moment niet zou zijn geweest. Gisteren was dat mogelijk anders: de Russische hoofdstad werd opnieuw opgeschrikt door drone-aanvallen en er zijn aanwijzingen dat Poetin nu wel persoonlijk de gevolgen heeft ondervonden.

De aanvallen waren op rijke buurten in het zuidwesten van Moskou. Daar ligt ook de villawijk Rjoeblovka, waar veel steenrijke oligarchen wonen en een groot deel van Poetins entourage. Poetin zelf brengt doorgaans ook veel tijd door in de regio, vooral in Novo-Ogaryovo, waar het presidentiële buitenverblijf van de president ligt.

Bronnen dicht bij het Kremlin noemen de kans heel groot dat Poetin aanwezig was in zijn buitenverblijf, toen de drones onderweg waren naar precies dit deel van de stad. "Poetin was zeer waarschijnlijk thuis in Novo-Ogaryovo. Dat betekent dat de aanval een directe bedreiging voor zijn veiligheid vormde."

Van zijn bed gelicht

Volgens de bron, die anoniem wil blijven, werd Poetin gisterochtend vroeg van zijn bed gelicht door zijn beveiligers vanwege een "dreiging in de lucht". Hoewel het onduidelijk blijft of de drone-aanvallen, waarvan Rusland Oekraïne heeft beschuldigd, daadwerkelijk gericht waren tegen de presidentiële villa, is het zeer waarschijnlijk dat vooral de Russische politieke en zakelijke elite gisterochtend uit hun slaap werden gerukt door het geluid van ontploffingen en neerstortende drones. Een van de bewoners van de wijk waar ook de residentie van de president staat, zei tegen The Moscow Times dat hij rond 06.00 uur wakker werd van "zeer harde geluiden van explosies".

Kremlinwoordvoerder Peskov bevestigde dat Poetin zijn werkdag gisteren "heel vroeg begonnen is". Volgens hem heeft Poetin "directe informatie" van het ministerie van Defensie en het ministerie van Noodsituaties gekregen. Hij liet in het midden of de president daadwerkelijk in Novo-Ogaryovo had geslapen of toch elders.

'Poetin móét reageren'

"De aanval op Moskou is daarmee in de eerste plaats een demonstratieve actie", zegt militair expert Jan Matvejev, die aangesloten is bij het anti-corruptienetwerk van oppositieleider Navalny. "Zo'n drone zal Poetin niet direct persoonlijk raken en het zal geen ernstige schade toebrengen aan militaire faciliteiten. Maar we hebben allemaal nog het beeld van de vuurbal boven het Kremlin op ons netvlies. Het is heel goed mogelijk dat het doel was om de residentie van Poetin te zien branden."

Volgens hem was de aanval vooral bedoeld om de aandacht te trekken van Poetin en de militaire leiding. "Ze zullen op een of andere manier moeten gaan reageren. Dat kan ook een militair effect hebben. Zo zullen ze gedwongen worden luchtverdedigingssystemen naar Moskou te brengen, die wellicht bij het front weggehaald moeten worden. Daar kan het Oekraïense leger weer van profiteren."

Alsof er niets gebeurd was, bezocht Poetin gistermiddag een tentoonstelling in Moskou

Het feit dat de drone-aanval specifiek gericht lijkt te zijn op de buitenwijken van Moskou kan ook een signaal zijn naar de 'Russische elite', een groep die heel comfortabel leeft in beveiligde huizen met grote zwembaden en luxe auto's. Zij trekken zich veelal terug op hun landgoederen en sluiten hun ogen voor de oorlog, iets waar ze geregeld commentaar op krijgen vanuit de Russische samenleving, maar ook bijvoorbeeld van Wagnerleider Prigozjin.

Die haalt al weken uit naar de rijke Russen die hun kinderen uit het leger houden. Zo vindt Prigozjin dat er meer begrafenissen moeten zijn van rijke Russen, "zodat de gewone Russen, wier zonen al gesneuveld zijn, kunnen zeggen: 'dit is eerlijk'".

De Russische talkshows spelen in elk geval in op dit sentiment en op de symboliek van de aanvallen. "Het is misschien wel goed dat die drones de mensen daar (in de villawijken) opschrikten", hoorden de Russen gisteravond op tv. "De Russische bevolking brengt al een jaar lang offers, het is tijd dat jullie rijkelui ook eens voelen dat we in oorlog zijn met de NAVO. Pas als iedereen dat beseft en offers brengt voor het moederland, kunnen we winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl