Cormac McCarthy in 2011
NOS Nieuws

Schrijver Cormac McCarthy (No Country for Old Men) overleden

De Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy is overleden. Hij is bekend van boeken als The Road en No Country for Old Men. Hij is in zijn huis in New Mexico een natuurlijke dood gestorven, liet zijn agent weten. McCarthy was 89 jaar.

Voor The Road kreeg de auteur in 2007 een Pulitzerprijs. Van No Country for Old Men verscheen datzelfde jaar een succesvolle verfilming in de bioscopen. In 2022 kwamen zijn laatste twee boeken uit.

Het oeuvre van McCarthy is niet groot. Hij schreef twaalf romans, enkele toneelstukken en filmscenario's, maar zijn werken, waarvan de meeste in het Nederlands zijn vertaald, worden zeer geprezen. Volgens sommigen hoort hij thuis in het rijtje van grote Amerikaanse schrijvers als Ernest Hemingway en William Faulkner.

McCarthy kreeg bij zijn geboorte in 1933 de naam Charles. Later veranderde hij die in de oud-Ierse naam Cormac. Hij studeerde kort aan de Universiteit van Tennessee, maar rondde zijn studie nooit af. Wel publiceerde hij in die tijd zijn eerste verhalen.

Donkere verhalen

McCarthy's schreef vooral nihilistische en donkere verhalen die zich afspelen in het Wilde Westen of post-apocalyptische werelden. Meestal staan jonge mannen centraal die door verlaten gebieden trekken en met geweld worden geconfronteerd. Kenners beschouwen Blood Meridian, or the Evening Redness in the West uit 1985 als het hoogtepunt van zijn werk. Het boek werd door Time Magazine gekozen als een van de 100 beste Engelstalige romans tussen 1923 en 2005.

Ook in No Country for Old Men uit 2005 speelt geweld een belangrijke rol. De roman gaat over een man die wordt achtervolgd door een huurmoordenaar. Het verhaal werd verfilmd door de gebroeders Joel en Ethan Coen. De film kreeg vier Oscars.

McCarthy zelf werd nooit gezien op de rode loper bij de grote filmfestivals. Hij was een erg in zichzelf gekeerde man die vrijwel nooit interviews gaf. Uitzondering was een gesprek met Oprah Winfrey in 2007. "Als je veel tijd kwijt bent aan het nadenken over een boek, dan moet je er waarschijnlijk niet over nadenken", zei hij tegen haar. "Dan zou je het moeten schrijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl