Ethan (l) en Joel Coen bij een vertoning van Inside Llewyn Davis, eind 2013
NOS Nieuws

Joel en Ethan Coen juryvoorzitters Cannes

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het filmfestival in Cannes is er niet een juryvoorzitter, maar zijn er twee. De jury wordt dit jaar geleid door de filmmakers Joel en Ethan Coen, bekend van onder meer Fargo, No Country for Old Men en The Big Lebowski.

Het is 120 jaar geleden dat de gebroeders Lumière hun cinematograaf op de markt brachten. Het filmfestival wil dit jaar het werk van alle 'cinema-broeders' erkennen en heeft de gebroeders Coen gevraagd om daarvan het symbool te zijn.

Het filmfestival in Cannes wordt dit jaar voor de 68ste keer gehouden. Het begint op 13 mei, duurt twaalf dagen en eindigt met de uitreiking van de filmprijzen, waarvan de Gouden Palm de belangrijkste is. Meestal worden in april de nominaties bekendgemaakt.

Vier prijzen in Cannes

De 'Coen Brothers' wonnen in Cannes vier filmprijzen. In 1991 kregen ze een Gouden Palm voor de regie van Barton Fink. Vijf jaar later werden ze onderscheiden met een Best Director Award voor Fargo en weer vijf jaar later, in 2001, voor The Man Who Wasn't There.

Twee jaar geleden wonnen Joel en Ethan Coen in Cannes de Grote Juryprijs voor Inside Llewyn Davis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl