Jon Polito met Billy Bob Thornton (2001)
NOS Nieuws

'Coen brothers'-acteur Jon Polito overleden

De Amerikaanse acteur Jon Polito is overleden. Hij was te zien in ruim 200 films en televisieseries en was geliefd bij de regisserende broers Joel en Ethan Coen.

Hij speelde in vijf van hun films, waaronder The Big Lebowski, Barton Fink en Miller's Crossing. Ook had hij een prominente rol in de Nederlandse film Flodder in Amerika van Dick Maas uit 1992.

Acting is like a sporting match; a tennis game, but no one should win or lose. The game's the thing!

Jon Polito, IMDB

De kleine, kale, gezette acteur werd vaak gecast als politieman of gangster. Hij begon zijn acteercarrière op Broadway. Daar speelde hij onder meer in Curse of the Aching Heart met Faye Dunaway en Death of a Salesman met Dustin Hoffman.

Zijn speelfilmdebuut maakte hij in 1981 met Gangster Wars. Tot zijn bekendste filmwerk behoort Miller's Crossing, Barton Fink, The Man Who Wasn't There, The Crow, Highlander en The Freshman met Marlon Brando.

Op televisie was hij te zien in series als Crime Story, The Miami Vice, Murder She Wrote en Roseanne. Hij had twee seizoenen lang een vaste rol in de serie Homicide, Life on the Street en speelde gastrollen in onder andere Seinfeld, The Chris Isaak Show en recent in Modern Family.

Polito won een OBIE Award in 1980 voor zijn theaterwerk en kreeg in 2005 een Maverick Spirit Event Award voor zijn oeuvre op het witte doek en op televisie. Vier jaar geleden kreeg hij de prijs voor beste acteur in de korte film Anti-muse.

Jon Polito is 65 jaar geworden. Hij overleed aan kanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl