NOS Nieuws

Waakhond: accountants vragen te weinig door bij fraudecontrole

Naast het controleren van de cijfers, moeten accountants meer tijd besteden aan het opsporen van mogelijke fraude in de jaarrekeningen van bedrijven. Dat eist de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na een steekproef bij dertien accountantskantoren. Volgens de AFM is er weliswaar "voldoende aandacht" voor fraude, maar "zijn er nog stappen te maken".

De waakhond doelt hiermee op accountants die niet scherp genoeg doorvragen bij afwijkende onderdelen in de jaarrekening. "Nog te vaak zien we dat accountants beredeneren waarom (fraude)risico's er niet zijn, in plaats van dat zij onderzoeken en onderbouwen hoe frauderisico's zich wel kunnen voordoen", schrijft de AFM.

Bij de betrokken accountants werden door de AFM 32 controles onderzocht, van onder meer drie woningcorporaties, een bank en twee beursgenoteerde ondernemingen. Bij enkele hiervan bleek helemaal geen fraudedeskundige betrokken te zijn geweest. Die controle is volgens de AFM absoluut nodig om te voorkomen dat mensen misbruik maken van het financiële systeem in Nederland.

Witwassen

Zo moet een accountant in de boeken controleren of er bijvoorbeeld een klokkenluidersregeling is. Als die er niet is, dan zou er volgens de AFM goed moeten worden doorgevraagd waarom niet. Justitie schat dat jaarlijks ongeveer 13 miljard euro aan crimineel geld in ons land wordt witgewassen. Bij slechts 5 van de 32 accountantscontroles die de AFM tegen het licht hield, waren alle onderdelen in orde.

De AFM stelt niet dat er bij matige controle door accountants automatisch sprake is van fraude, "maar vaak komen deze factoren wel voor in gevallen van daadwerkelijke fraude".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl