NOS NieuwsAangepast

Eigenaar Amsterdamse beurs schrapt notering zes bedrijven

Euronext, eigenaar van de Amsterdamse effectenbeurs, gaat de notering van zes kleinere bedrijven aan de beurs beëindigen. Hierdoor kunnen de aandelen van die bedrijven niet meer op de beurs worden verhandeld. Euronext neemt de maatregel omdat de zes ondernemingen geen accountant hebben die de jaarrekening controleert.

Het FD meldt het nieuws vanmorgen. Het is zeldzaam dat de eigenaar van de beurs een bedrijf schrapt. René van Vlerken, hoofd noteringen bij Euronext Amsterdam, zegt in de krant dat de maatregel wordt genomen "om de reputatie, stabiliteit en kwaliteit van de Nederlandse kapitaalmarkt te borgen".

Drie van de zes kleine bedrijven bevestigen tegenover het FD dat ze de aankondiging van de maatregel hebben ontvangen: Ladderproducent Alumexx, holdingbedrijf Lavide en digitalekaartenmaker Geojunxion. Twee bedrijven willen niet reageren, een was niet bereikbaar.

Openbaar belang

Beursfondsen (bedrijven die aan de beurs staan genoteerd), zijn zogeheten 'organisaties van openbaar belang' en moeten hun jaarrekening laten controleren door een accountant. Zes accountantskantoren in Nederland hebben de benodigde vergunning.

Directeur Peter Paul de Vries van de belangenvereniging voor kleinere beursfondsen MidkapNL zegt dat er voor kleine bedrijven geen accountants beschikbaar zijn. De beroepsorganisatie van accountants erkent in het FD de schaarste aan accountants, maar zegt ook dat een accountant een bedrijf kan weigeren omdat het de administratie niet op orde heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl