De kraan wordt de komende weken nog ingezet
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Kapotte autobrug Holwert wordt niet meer gerepareerd voor renovatie

De kapotte autobrug in Holwert wordt niet meer gerepareerd. Over twee weken begint de geplande renovatie van de brug. Tot die tijd wordt een kraan ingezet om de brug handmatig te bedienen zodat auto's de veerboot op en af kunnen.

Een week geleden konden 65 auto's op de veerboot tussen Ameland en Holwert niet van de boot af vanwege problemen met de brug. Reizigers zaten uren vast op de boot. Door de inzet van een hijskraan kon de veerdienst de volgende dag worden hervat.

Nieuwe problemen

Daarna probeerde Rijkswaterstaat van alles om de autobrug te repareren. "Bij iedere oplossing die we bedachten, ontstond er een nieuw probleem", zegt een woordvoerder tegen Omrop Fryslân. De veiligheidssensoren werden handmatig ingesteld en er werd vierhonderd meter aan elektriciteitsdraad vervangen, maar de problemen hielden aan.

Volgens Rijkswaterstaat komt dat ook door de leeftijd van de brug. De installatie van de brug is bijna veertig jaar oud. "Dat oude materiaal communiceert niet goed met het nieuwe, dat geldt voor zowel de hardware als de software."

De kraan die als noodoplossing diende, blijft nu staan. Bij drukte in het weekend wordt een verkeersregelaar ingezet, laat Rijkswaterstaat weten.

De start van de renovatie van de autobrug stond al gepland voor 20 juni. "De renovatie komt geen dag te vroeg. Als dat nog maanden zou duren, hadden we hem naar voren gehaald", aldus de woordvoerder.

Advertentie via Ster.nl