NOS NieuwsAangepast

Veerboot met gestrande reizigers na uren wachten terug naar Ameland

De veerboot tussen Ameland en Holwert, waar tientallen tot honderd passagiers vastzaten, is aan het begin van de nacht teruggevaren naar Ameland. Daar zijn de gedupeerde reizigers opgevangen, in de hoop deze ochtend alsnog naar het vasteland te kunnen afreizen.

Aangekomen in Holwert bleek dat de autobrug niet meer naar beneden ging, waardoor de auto's niet gelost kunnen worden, zei Ger van Langen, directeur van rederij Wagenborg. Vanwege het einde van het Pinksterweekend was het erg druk. "De boot was vol, dus er zijn ongeveer 65 auto's die vastzitten. Het gaat om ongeveer honderd mensen die gedupeerd zijn, dat maakt het wel heel ingewikkeld."

Iedereen zonder auto kon wel meteen aan wal. Het gaat om de veerboot die om 19.50 uur aankwam in Holwert. Rond 00.30 uur kregen passagiers te horen dat de boot terugvaart naar Ameland.

Sommige reizigers hadden zelf al vervoer en een slaapplaats geregeld op het vasteland. Zij konden hun autosleutel achterlaten. Zodra de brug gemaakt is, wordt hun auto in Holwert geparkeerd, waar ze hem morgenochtend weer op kunnen halen.

Voor veel reizigers zat er niet veel anders op dan wachten:

Reizigers kunnen niet van veerboot Ameland af

Volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat Noord-Nederland is de lierkabel afgebroken. Daarmee gaat de brug omhoog en omlaag. "De kabel is gebroken en zit vast in het mechanisme. Daar zit geen beweging meer in", zei hij.

Of de dienstregeling komende dag ook nog ontregeld is, durft de directeur van Wagenborg niet te zeggen. Omdat er sowieso al extra afvaarten gepland stonden, wordt het volgens hem nog een hele klus om alle nu op Ameland vastzittende passagiers 's ochtends alsnog naar het vasteland te brengen.

Huilende kindjes

Er was ook een andere veerboot vanuit Ameland onderweg naar Holwert. Die maakte meteen al rechtsomkeert, omdat er maar één veerboot tegelijk in de haven kan liggen. Gedupeerden die geen slaapplek hebben op Ameland, worden opgevangen door verschillende vakantieparken.

Sonja Evers, eigenaresse van Het Ballumer Hof, ving halsoverkop gestrande vakantiegangers op. "Via iemand van de rederij kregen we dit verzoek", vertelt Evers. "De huisjes waren net weer leeg, dus we hebben vier jonge gezinnen een plek kunnen geven. Ze hadden huilende kindjes bij zich die doodmoe waren, heel sneu."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl