Metslawier heet officieel 'Mitselwier'
NOS Nieuws

22 dorpen in Friesland hebben vanaf nu een Friese naam

22 dorpen in de gemeente Noardeast-Fryslân hebben vanaf nu officieel een Friese naam. Wie vandaag een van die dorpen in rijdt, kan echter nog de oude naam op het bord zien staan. De meeste borden worden de komende tijd pas vervangen, schrijft Omrop Fryslân.

De gemeenteraad besloot anderhalf jaar geleden om alle plaatsen in de nieuwe fusiegemeente een nieuwe, Friese naam te geven. De gemeente Noardeast-Fryslân heeft op de eigen website een speciale pagina geopend voor vragen over de nieuwe plaatsnamen.

Bewoners hoeven zich geen zorgen te maken om de post, verzekert de gemeente. Bij het sorteren van de post wordt alleen naar de postcode en het huisnummer gekeken, niet naar de plaatsnaam.

Deze dorpen hebben vanaf 1 januari 2023 een nieuwe naam

Oude naam Nieuwe naam
Anjum Eanjum
Augsbuurt Augsbuert-Lytsewâld
Bornwird Boarnwert
Ee Ie
Engwierum Ingwierrum
Hantumeruitburen Hantumerútbuorren
Hantumhuizen Hantumhuzen
Holwerd Holwert
Kollumerzwaag Kollumersweach
Lioessens Ljussens
Metslawier Mitselwier
Morra Moarre
Niawier Nijewier
Oosternijkerk Easternijtsjerk
Oostmahorn De Skâns-Oostmahorn
Oostrum Eastrum
Oudwoude Aldwâld
Paesens Peazens
Triemen De Trieme
Veenklooster Feankleaster
Westergeest Westergeast
Zwagerbosch Sweagerbosk

Voor sommige dorpen geldt een uitzondering. Hiaure, Aalsum, Waaxens, Burum, Munnekezijl en Warfstermolen behouden de Nederlandse naam. De laatste drie dorpen vallen in het taalgebied Súd-Lauwerslânsk. Het Fries is hier minder aanwezig dan in de andere dorpen in de gemeente.

Historische argumenten

De dorpsbelangen van Hiaure, Aalsum en Waaxens hebben historische argumenten aangevoerd om de Nederlandse naam te behouden. De gemeenteraad heeft hiermee ingestemd.

Friesland wil de zichtbaarheid van de Friese taal vergroten, bijvoorbeeld door wegwijzers, communicatie met overheden en het gebruik van het Fries bij bedrijven. "De Friese taal en cultuur geven onze provincie en dus ook onze bedrijven wat unieks", meldt de gemeente op de website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl