Afzwaaiend hoogleraar Goffe Jensma
NOS Nieuws

Hoogleraar Fries pleit bij afscheid voor beter Fries schrijfonderwijs

Afzwaaiend hoogleraar Goffe Jensma vindt dat het Friese schrijfonderwijs beter moet. Volgens Jensma hebben te veel Friezen een Nederlands woordenboek 'in hun hoofd'. Friezen die ergens het Friese woord niet voor weten, zouden hierdoor te vaak geneigd zijn dan maar Nederlandse woorden te gebruiken, waardoor de kwaliteit van het gesproken Fries onder druk komt te staan.

Beter Fries schrijfonderwijs zou de kwaliteit van de taal verbeteren, stelt Jensma. Volgens hem leren te veel Friezen de taal op latere leeftijd pas echt goed: "Ook voor de meeste Friese schrijvers geldt dat ze in het Nederlands zijn begonnen en nog steeds onzeker zijn over het Fries en regelmatig het woordenboek erbij pakken", zegt hij tegen Omrop Fryslân.

Eigentijds schrijfonderwijs met moderne hulpmiddelen als digitale taalondersteuners kunnen volgens Jensma hierbij helpen: "Eigenlijk zouden alle kinderen moeten leren dat je Fries kunt schrijven en wat de standaard is."

Afscheid

Jensma was hoogleraar Fries aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Toen duidelijk werd dat zijn opvolger een aanstelling voor twee dagen kreeg, en niet voltijd zoals Jensma, ontstond er ophef.

Tal van Friese prominenten riepen de universiteit op om een volwaardige hoogleraar te benoemen. In een open brief spraken ze van een "onnodige stap terug" en "een harde bezuiniging voor onze kwetsbare minderheidstaal."

Ook vanuit de provincie en Tweede kamer kwam kritiek op het besluit. De universiteit liet aan de regionale omroep weten begin volgend jaar met een tussenoplossing te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl