NOS Sport

Ook met uitblinker De Jong lukt het niet: 3x3 basketballers stranden in kwartfinales WK

Basketballers buigen weer in kwartfinales: Letland nipt te sterk bij WK 3x3

De Nederlandse 3x3 basketballers zijn er niet in geslaagd om de halve finales van de wereldkampioenschappen te bereiken. Op de Rathausplatz in Wenen gingen Jan Driessen, Worthy de Jong, Arvin Slagter en Dimeo van der Horst ten onder tegen Letland.

De olympisch kampioen was met 19-18 te sterk.

Drempel

Nederland struikelde bij de laatste wereldkampioenschappen in Antwerpen en ook bij de Olympische Spelen in Tokio in de kwartfinales.

Maar dat was nog wel zonder Worthy de Jong. De 35-jarige De Jong stopte vorig jaar als speler van ZZ Leiden, nadat hij alle clubrecords gebroken had. Als 3x3 basketballer is hij nog steeds van onschatbare waarde. Zo was hij topscorer van Oranje in alle vier de groepsduels en had zo een grote rol in de rechtstreekse plaatsing voor de kwartfinales.

Tegen Letland - dat in tegenstelling tot Oranje eerder op de dag nog een zware tussenronde tegen België had gespeeld - zorgde Van der Horst met een tweepunter voor een bliksemstart.

Dimeo van der Horst schreeuwt het uit na zijn vroege tweepunter tegen Letland.

Nederland liep zelfs uit tot 4-0, maar zag de Letten in een vloek en een zucht weer terugkomen tot 6-6. Daarna werd het een nagelbijter, waarbij de fysieke strijd van beide kanten niet geschuwd werd. Toch wist Letland een gaatje van vier punten te slaan (14-10).

De Jong hield het hoofd koel en bracht Oranje met twee vrije worpen en een schitterende tweepunter weer langszij. Bij de time-out op twee minuten voor het einde sprak De Jong zijn medespelers toe. "Één big stop, één big play en...we zijn er."

Worthy de Jong voor de kwartfinale tegen Letland.

Zover kwam het niet, al gaf De Jong zelf nog wel het goede voorbeeld met een prachtige lay-up voor 17-17. Met nog 24 seconden te gaan maakte Van der Horst slechts een van twee vrije worpen.

Toen ook De Jong een tweepuntspoging op de ring zag belanden kon Karlis Lasmanis het beslissende punt (19-18) voor de Letten maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl