NOS SportAangepast

Nederlandse 3x3 basketballers schitteren op eerste WK-dag; De Jong blinkt uit

De Nederlandse 3x3 basketballers zijn uitstekend begonnen aan de WK in Oostenrijk. Oranje won zijn eerste twee groepswedstrijden met overmacht: Mongolië werd met 22-12 aan de kant gezet, Japan werd met 21-13 verslagen.

De Nederlandse ploeg bestaat uit Jan Driessen, Worthy de Jong, Arvin Slagter en Dimeo van der Horst. De Jong was op de eerste WK-dag de absolute uitblinker. Tegen Mongolië was hij goed voor 13 punten, tegen Japan voor 12.

Nederlandse 3x3 basketballers schitteren op eerste WK-dag met uitblinker De Jong

In het eerste duel met Mongolië was het krachtsverschil groot. Oranje was vanaf de eerste seconde de dominante partij en kwam nooit in de problemen.

Een 3x3 basketbalwedstrijd duurt tien minuten (zuivere speeltijd), maar is meteen afgelopen als een van de ploegen 21 punten haalt. Oranje slaagde daar tegen Mongolië twee minuten voor tijd al in, door een worp van De Jong van buiten de cirkel (twee punten waard) voor 22-12.

Japan minder makkelijk

Tegen Japan, de nummer 13 van de wereld, ging het iets minder makkelijk. Oranje stond halverwege de wedstrijd op een 9-5 voorsprong, maar toen brak even een mindere fase aan. De doelpuntenproductie stokte en Japan kwam terug tot 9-8.

De Nederlandse 3x3 basketballers voor de eerste groepswedstrijd op het WK

Nadat Slager eindelijk het tiende Nederlandse punt had gemaakt, kwam Oranje weer op toeren. Mede dankzij zeven punten van De Jong stond er een minuut voor tijd 21-13 op het bord, waarop de wedstrijd werd afgefloten.

Oranje boven

Nederland staat met de twee zeges bovenaan in groep D. Vrijdag volgen in Wenen nog duels met Zwitserland en Hongarije. De nummer een van de groep gaat naar de kwartfinales, de nummer twee en drie spelen een tussenronde.

De Nederlandse vrouwen begonnen dinsdag een stuk stroever aan hun WK, met nederlagen tegen Oostenrijk en Brazilië. Donderdag treffen zij Spanje en Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl