De Nederlandse 3x3-basketbalsters voor de wedstrijd tegen Brazilië
NOS Sport

3x3-basketbalsters twee keer onderuit op eerste dag wereldkampioenschap

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben een teleurstellende eerste WK-dag achter de rug. Na een ruime nederlaag tegen Oostenrijk (21-12) was ook Brazilië te sterk voor Oranje (20-19).

Thuisland Oostenrijk was de eerste tegenstander van Nederland op het WK. Kijkend naar de wereldranglijst, waarop Nederland achtste en Oostenrijk achttiende staat, zou Oranje de bovenliggende partij moeten zijn in Wenen, maar het tegenovergestelde bleek het geval.

De Nederlandse ploeg, gevormd door Nathalie van den Adel, Loyce Bettonvil, Kiki Fleuren en Julia Jorritsma, werd op alle fronten afgetroefd door het organiserende land en zag in de beginfase alle scoringspogingen mislukken. Bij Oostenrijk vloog daarentegen bijna alles de basket in.

Nathalie van den Adel tijdens de wedstrijd tegen Oostenrijk

In het vervolg van de wedstrijd werd de basket vaker gevonden door de Nederlandse vrouwen, maar in de buurt van de zege kwamen ze niet meer. Bij 21-12 was het, met nog 1 minuut en 13 seconden op de klok, al beslist.

Spannende wedstrijd tegen Brazilië

Tegen Brazilië, dat eveneens fors lager staat op de wereldranglijst (20ste), bleef Nederland wel vanaf het eerste moment goed bij. Ook het geblesseerd uitvallen van Bettonvil leek Oranje niet te deren. Met enkele fraaie tweepunters van Fleuren sloeg Nederland meerdere keren een gaatje, maar Brazilië wist keer op keer terug in de wedstrijd te komen.

Met nog twaalf seconden op de klok stond het 19-19 en kon het nog alle kanten op. Brazilië had balbezit en zocht de aanval, waarop Van den Adel een beslissende fout maakte. Ze werd bestraft en de Braziliaanse vrouwen kregen een strafworp.

De klok stond inmiddels op 3 seconden, waardoor de strafworp het laatste wapenfeit van de wedstrijd zou zijn. Brazilië faalde niet en won op de valreep met 20-19.

Nederland speelt donderdag opnieuw twee wedstrijden. Dan zijn Frankrijk, de wereldranglijstaanvoerder, en Spanje de tegenstanders. Na de eerste dag staat Oranje op de vierde plaats in poule A. Alleen de eerste drie ploegen in de poule blijven na de groepsfase in de race voor de wereldtitel.

De Nederlandse mannen zijn ook actief in Wenen, maar komen woensdag pas in actie tegen Mongolië en Japan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl