Worthy de Jong in actie voor Team Utrecht in 2022
NOS Sport

3x3-basketballers op jacht naar olympisch ticket: 'Doel is directe kwalificatie'

Voor de Nederlandse 3x3-basketballers gaat komend weekeinde het nieuwe seizoen van start. Bij de World Tour Masters in het Japanse Utsunomiya zijn belangrijke punten te verdienen voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs.

De Nederlandse 3x3-spelers doen als Team Amsterdam mee aan de FIBA 3x3 World Tour, het internationale profcircuit met toernooien over de hele wereld. Op basis van hun prestaties in 2022 hebben de Nederlanders al vier World Tour-tickets op zak. De rest kan verdiend worden bij de Challenger-toernooien die als kwalificatie dienen.

"Het grote doel is om 1 november van dit jaar bij de topdrie op de landenranking te staan en ons zo direct te kwalificeren voor Parijs, anders moet je dat via olympische kwalificatietoernooien doen", zegt bondscoach Aron Royé.

China dacht even het hele internationale 3x3 basketbal overhoop te kunnen gooien.

Bondscoach Aron Royé

"Bij de World Tour zijn veel rankingpunten te verdienen. Het is dus belangrijk dat we met Team Amsterdam, maar ook met ons tweede team, Team Utrecht, aan zo veel mogelijk World Tours meedoen."

Dit systeem heeft ervoor gezorgd dat Royé zijn beste speler is kwijtgeraakt. China, een land zonder een rijk basketbalverleden, heeft grote olympische ambities. Met flinke salarissen werd een aantal topspelers naar China gelokt, onder wie de Nederlandse international Dimeo van der Horst, de nummer acht van de wereldranglijst.

Met deze 'truc' hoopte China in één klap een hoop rankingpunten binnen te halen, maar daar stak de internationale basketbalbond meteen een stokje voor. Op 22 februari kwam de FIBA met de regel dat spelers de helft van hun punten verliezen als ze van team veranderen.

Lucratieve transfer

Van der Horst is zelf wel erg blij met de lucratieve transfer naar zijn Chinese, commerciële team. "Dat ik me in 3x3 zo omhoog heb gewerkt, dat ik deze kans krijg, is een droom die uitkomt", aldus Van der Horst, die door zijn overstap ook met de Servische wereldtop kan trainen.

Bekijk de reportage met Dimeo van der Horst hier:

3x3-basketballer Van der Horst traint in Chinese dienst met Servische wereldtop: 'Walhalla'

Van der Horst gaat bij zijn Chinese team samen met de Belg Thibaut Vervoort en twee Chinezen spelen. Dat hij met zijn prestaties in dienst van China ook punten behaalt voor Nederland, is voor Royé een doekje voor het bloeden.

"China dacht zo even het hele internationale 3x3 basketbal overhoop te kunnen gooien. Maar ja, Dimeo zijn we voor de World Tour wel kwijt. Bij WK's en EK's kan hij nog gewoon voor Nederland uitkomen, maar daar kun je je niet rechtsreeks voor Parijs plaatsen."

Nieuwe samenstelling

Als vervanger voor Van der Horst heeft de bondscoach Worthy de Jong van Team Utrecht naar Team Amsterdam overgeheveld. De 118-voudig international zette afgelopen zomer tijdens het EK een punt achter zijn loopbaan als zaalbasketballer, om zich volledig op 3x3 te kunnen storten.

De Jong vormt zaterdag en zondag in Utsunomiya een team met Julian Jaring, Jan Driessen en talent Norbert Thelissen, die de aan zijn kuit geblesseerde routinier Arvin Slagter vervangt. Een compleet ander viertal dan het Nederlands team dat bij de Spelen in Tokio vijfde werd.

Julian Jaring

Bondscoach Royé vindt het lastig in te schatten waar zijn nieuwe team ten opzichte van de concurrentie staat. "We zitten in een poule met Riga uit Letland en gastheer Utsunomiya. Riga zit in hetzelfde schuitje als wij. Die zijn zelfs twee van hun beste spelers aan China kwijtgeraakt."

Ook toernooi in Amsterdam

Na Utsunomiya doet Team Amsterdam ook mee aan de World Tours van Manilla, Edmonton en Amsterdam. Op 6 en 7 oktober wordt in de Gashouder de FIBA 3x3 World Tour Masters Amsterdam gehouden.

In 2017 en 2019 was de hoofdstad ook al eens gastheer van een groot 3x3 evenement. Toen werden het EK en het WK op het Museumplein gehouden, met het Rijksmuseum als decor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl