Dries Mertens en zijn ploeggenoten van Galatasary vieren de Turkse landstitel.
NOS Voetbal

Wat Mertens (36) niet lukte met Napoli en PSV, lukt wel in Turkije: kampioen worden

Tranen vloeiden bij de supporters van Napoli toen ze vorig jaar zomer afscheid namen van hun lieveling Dries Mertens. De kleine Belg, liefkozend 'Ciro' genoemd in Napels, maakte negen seizoenen het mooie weer in Napels, won twee keer de Coppa Italia en vertrok als clubtopscorer aller tijden (113 doelpunten).

Maar kampioen worden lukte hem niet, al was Napoli er wel een paar keer dicht bij. Het kan niet anders dan dat het toch een beetje pijn moet hebben gedaan, dat uitgerekend na zijn vertrek Napoli de derde scudetto binnensleepte.

Lang heeft Mertens niet hoeven treuren. Want dinsdagavond sleepte de 36-jarige aanvaller alsnog de eerste landstitel in zijn fraaie loopbaan binnen. Met Galatasaray werd hij dankzij een 4-1 overwinning op Ankaragücü kampioen van Turkije.

Icardi uitblinker

Zo dominant als in Napels was Mertens niet in zijn eerste seizoen in Turkije. Die eer was weggelegd voor Mauro Icardi. De huurling van Paris Saint-Germain maakte in de kampioenswedstrijd twee treffers en bracht zijn seizoenstotaal op 21.

Voor de grootmacht uit Istanbul is het al de 23ste landstitel, maar de laatste was alweer vier jaar geleden.

  • AFP
    Terwijl Mauro Icardi het feest viert van een van zijn twee treffers in Ankara...
  • AFP
    ...vieren de supporters van Galatasaray feest in de straten van Istanbul.

Deze zomer strooide Galatasaray flink met geld om de titel te heroveren. Behalve Icardi en Mertens werd onder meer het Italiaanse wonderkind Nicolò Zaniolo losgeweekt van AS Roma, kwam Juan Mata over van Manchester United en koos de Zwitserse goalgetter Haris Seferovic Galatasaray boven Benfica.

Behalve Mertens vierden nog twee oud-eredivisionisten het kampioensfeestje. Fredrik Midtsjø kwam over van AZ en Milot Rashica (oud-Vitesse) verliet Norwich City voor Turkije. De aanvaller vierde dat - juist nu er weer veel onrust is in zijn geboorteland - met de vlag van Kosovo.

Galatasaray pakte na de vijftiende speelronde de leiding en stond die niet meer af. Fenerbahçe hoopte nog op een zinderende apotheose - zondag spelen de twee topclubs tegen elkaar - en deed wat het moest doen.

De club van Ferdi Kadioglu en bankzitter Jayden Oosterwolde deed wat het moest doen en versloeg Antalyaspor (van trainer Nuri Sahin en assistent Fons Groenendijk) met 2-0, maar kan Galatsaray niet meer achterhalen.

De achterstand op de rivaal is met nog twee speelrondes te gaan vijf punten. Hatayspor en Gaziantepspor, de tegenstanders van Galatasaray en Fenerbahçe op de slotdag, komen sinds de vreselijke aardbeving begin februari echter niet meer in actie.

Premie voor Van Aanholt?

Ook Patrick van Aanholt kan mogelijk een kampioenspremie tegemoet zien. De linksback speelde dit seizoen nog tien wedstrijden in het shirt van Galatasaray, voor hij door de club verhuurd werd aan PSV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl