NOS Sport

Na gebroken nek Oldenburg nu EK-brons roeisters vier-zonder: 'Echt emotioneel'

EK-brons Nederlandse roeisters in vier-zonder, Britten verrassend verslagen

De eerste Nederlandse roeimedaille bij de EK in het Sloveense Bled is binnen. Benthe Boonstra, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Marloes Oldenburg veroverden brons in de vier-zonder.

De vrouwen uit Roemenië wonnen verrassend goud, nadat ze de favoriete Britse boot in de laatste meters voorbij waren gegaan.

Achter het brons voor de Nederlandse vrouwen zit een bijzonder verhaal, dat van Oldenburg. De roeister brak vorig jaar na de WK de bovenste wervel in haar nek bij een mountainbike-ongeluk. Zeven maanden geleden lag ze nog op bed, mocht ze nog niet bewegen. Volgens experts was het een wonder dat ze vandaag alweer in de boot zat. En nu staat ze met brons om haar nek.

"Dit is heel bijzonder, ik ben echt helemaal emotioneel", zei ze na afloop. "Je probeert het te negeren, maar buiten de races denk je telkens: shit, zeven maanden geleden lag je nog in bed. Dit is allemaal ook gelukt omdat ik zulke fijne teamgenoten heb."

Offereins: "Marloes dankt allemaal mensen om haar heen, maar ik denk niet dat er veel mensen zijn die zo veel doorzettingsvermogen hebben als zij. Ze heeft het heel erg aan haarzelf te danken."

Bekijk hier de reactie van de vier-zonder:

EK-brons, zeven maanden na gebroken nekwervel: 'Ben echt helemaal emotioneel'

Nederland startte goed, lag na 500 meter op de eerste plek en kon vervolgens tot iets voor het kilometerpunt bij de sterke Britten blijven, maar toen namen die afstand.

Ook de Roemeense vrouwen passeerden Oranje en zij begonnen te jagen op Groot-Brittannië. Door een stuurfoutje zakten de Britse vrouwen terug (6.23,72), waarna het Roemeense viertal in de laatste honderden meters verrassend naar de Europese titel roeiden (6.22,69).

Ternauwernood

Nederland hield daarachter ternauwernood stand voor het brons (6.27,10), want de Deense vrouwen (6.27,22) kwamen nog akelig dichtbij. Het scheelde op de finish slechts 0,12 seconde.

Voelt het brons voor Oldenburg, die in deze fase van haar herstel nog niet kon omkijken tijdens het roeien, als goud? "Nee, het is brons. Maar dat maakt niet uit. Je komt hier voor één ding, en dat is goud, maar ik ben niet ontevreden met brons."

Bekijk hier de reportage over het wonderlijke herstel van Marloes Oldenburg:

Wonderbaarlijke rentree mét medaille na zwaar ongeluk Oldenburg: 'Heb nooit opgegeven'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl