NOS SportAangepast

EK-brons roeiers Holland Acht, zilver voor mannen en vrouwen in dubbel-vier

Roeiers Holland-acht in spannende race naar EK-brons op halve seconde van goud

Na het brons voor de vier-zonder bij de vrouwen hebben de Nederlandse roeiers nog drie medailles gepakt op de eerste finaledag bij de EK roeien in Slovenië.

De Holland Acht racete in een spannende race naar brons en zowel de vrouwen als de mannen in de dubbel-vier roeiden naar het zilver.

Spannende race mannen-acht

Op het bergmeer van Bled, waar de twee kilometer lange roeibaan nipt naast een eilandje met daarop een kerkje past, vond de spannendste race van de dag als laatste plaats. De finale van de mannenacht.

De Nederlandse en Roemeense roeiers probeerden het Europees en wereldkampioen Groot-Brittannië moeilijk te maken. En dat lukte. De boten kwamen binnen een halve seconde van elkaar binnen. De Britten wonnen goud (5.28,09), de Roemenen op 0,05 seconde zilver (5.28,14) en brons was er voor de Holland Acht (5.28,61).

Bekijk hier de reactie van de mannen-acht na afloop:

Brons Holland-acht voelt toch zuur: 'Te veel details klopten net niet'

De Roemenen kwamen in een ongenadig hard tempo opzetten in de finale, maar de eindsprint was net niet snel genoeg.

De Nederlandse boot, met Jan van der Bij, Jacob van de Kerkhof, Niki van Sprang, Mick Makker, Ruben Knab, Rik Rienks, Ralf Rienks, Sander de Graaf en Dieuwke Fetter als stuurvrouw, konden in de laatste meters niet nog een sprongetje maken.

Twee maal zilver in dubbel-vier

Eerder op de dag greep Nederland twee maal zilver in de dubbel-vier, zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

Lisa Scheenaard, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Martine Veldhuis roeiden naar de tweede plek in 6.20,28. Ruim een seconde langzamer dan de winnende Oekraïense vrouwen (6.19,12) en bijna twee seconden sneller dan de bronzen Britse boot (6.22,13).

Bekijk hier de samenvatting van de race en de reactie van de Nederlandse roeisters:

Ze namen direct de leiding in de race en kwamen als eerste door na 500 meter. Maar toen zette de Oekraïense boot een tandje bij, nam de koppositie over en gaf die niet meer weg.

'Kunnen nog stapjes maken'

Daarna was het de beurt aan de mannen, met Koen Metsemakers, Tone Wieten, Simon van Dorp en Finn Florijn, die in deze samenstelling een terugkeer maakten op dit niveau. Direct zilver is een mooie opsteker.

Met 5.41,67 waren de roeiers bijna anderhalve seconde langzamer dan de winnende Poolse mannen (5.40,24) en drie tienden van een seconde sneller dan de bronzen Italiaanse boot (5.42,01).

Bekijk hier de samenvatting van de race en de reactie van de Nederlandse roeiers:

Voordat de finaleraces plaatsvonden, waren in de ochtend de halve finales op enkele andere afstanden. Karolien Florijn plaatste zich in de skiff moeiteloos voor de finale van zondag. Met haar tijd van 7.31,79 was ze ruim de snelste van beide halvefinaleheats. Bij de mannen roeide Lennart van Lierop zich ook naar de skifffinale, als derde in zijn heat.

Stefan Broenink en Melvin Twellaar plaatsten zich voor de finale van de dubbeltwee (ook zondag). Met een knappe eindsprint versloegen ze Italië. Abe Wiersma en Guillaume Krommenhoek eindigden als vierde in hun halve finale en plaatsten zich niet voor de finale van de twee-zonder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl