Marloes Oldenburg (links) met Benthe Boonstra na het winnen van WK-zilver met de vierzonder in Tsjechië in september 2022
NOS Sport

Roeister Oldenburg terug na gebroken nek: 'Ik kon niet eens meer lopen'

Marloes Oldenburg is ontzettend gelukkig dat ze weer mag denken aan het roeien van wedstrijden. Een halfjaar geleden lag ze in de kreukels en vreesde ze met een gebroken nek zelfs even voor haar leven. Vanmiddag roeit ze in Italië weer haar eerste wedstrijd.

Het is begin oktober 2022 als Oldenburg en haar partner een welverdiende vakantie in Oostenrijk vieren. Ze heeft een aantal weken daarvoor in het Tsjechische Račice twee zilveren WK-medailles gewonnen.

Valpartij met mountainbike

Maar dan slaat het noodlot toe als ze tijdens een tocht op de mountainbike ten val komt. Oldenburg komt bovenop haar hoofd terecht. Ze draagt een helm, maar desondanks zijn de gevolgen groot.

Ze breekt door de val haar bovenste halswervel, de wervel die het hoofd draagt en waardoor de ruggenmerg en halsslagader gaan. Een gebroken nek dus.

"Ik dacht aanvankelijk dat het allemaal wel meeviel, misschien had ik een hersenschudding en zou ik twee weken rust moeten houden", denkt Oldenburg bij Langs de Lijn En Omstreken terug aan het bewust moment.

Oldenburg gaat verder: "Maar de ernst van de situatie had ik toen nog niet door. Het werd voor mij een stuk duidelijker toen ik de ogen van de artsen zag en toen zij mij vertelden dat ik met een traumahelikopter naar een ander ziekenhuis moest worden gebracht."

Pinnen

Er volgt voor Oldenburg een zware operatie, waarbij er onder meer pinnen in werden gebracht om haar nek te stabiliseren, en daarna een maandenlange revalidatie in Nederland.

Een klein geluk voor Oldenburg is dat haar vader en moeder in het ziekenhuis werken als verpleegkundige. "Dus vanuit het ziekenhuis kon ik wat spullen voor thuis krijgen, zoals een ziekenhuisbed en wat praktische spullen voor op de wc", vertelt ze.

Marloes Oldenburg (links) met de drie andere leden van de vierzonder na het winnen van WK-zilver in Tsjechië in september 2022

De revalidatie was zwaar. Oldenburg hoopt stiekem op deelname aan de EK in Slovenië, eind mei. De inspanningsfysioloog geeft haar een sprankje hoop door de EK-deelname op voorhand niet uit te sluiten.

"Er was eindelijk een persoon die tegen mij zei dat het misschien wel zou lukken en die erin gelooft. Ik bleef dat vervolgens continu tegen mezelf zeggen dat ik alsnog bij het EK zou zijn."

"Dertig seconden fietsen was aanvankelijk al te veel, maar ik bleef in een terugkeer geloven en daarna ging het steeds beter."

Voorspoedig

De revalidatie van Oldenburg verloopt zelfs zo voorspoedig dat ze dit weekend met de vierzonder, waarmee ze vorig jaar WK-zilver won, al kan meedoen aan een internationale wedstrijd in Italië.

"Als ik nu weer aan het trainen ben en het gaat soms even niet lekker, dan kijk ik even naar een filmpje op mijn telefoon. Dan besef ik dat ik vijf maanden geleden niet kon lopen. Dat kan ik mij nu niet meer voorstellen."

Een reportage met Marloes Oldenburg uit oktober 2022, nadat ze een aantal weken ervoor hard ten val was gekomen tijdens een mountainbiketocht in Oostenrijk:

Roeister Oldenburg viel hard op haar hoofd: 'Mazzel dat verpleegkundige langsfietste'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl