Earnest Stewart en Marcel Brands
NOS Voetbal

PSV-leiding totaal verrast door vertrek Van Nistelrooij: 'Hij was heel resoluut'

De leiding van PSV is vanochtend totaal verrast door het vertrek van coach Ruud van Nistelrooij. Dat vertelden algemeen directeur Marcel Brands en technisch directeur Earnest Stewart tijdens een ingelaste persconferentie.

Tijdens de persconferentie werd ook duidelijk dat Fred Rutten eerder al heeft aangegeven na dit seizoen te stoppen als assistent-trainer. Bekend was al dat André Ooijer, de andere assistent, na het seizoen bij PSV zou vertrekken.

Van Nistelrooij miste vertrouwen bij PSV: 'Hij was vastberaden in zijn besluit'

Het feit dat beide assistent-trainers niet door wilden gaan naast Van Nistelrooij was volgens Brands een signaal dat er problemen waren binnen de staf. Ook waren er signalen vanuit de spelersgroep, zo verklaarden de twee directeuren op de persconferentie.

En dat allemaal tijdens de cruciale slotfase van het seizoen. PSV had afgelopen zondag de tweede plaats in de eredivisie - en daarmee Champions League-voetbal - veilig kunnen stellen tegen sc Heerenveen, maar speelde met 3-3 gelijk. De Eindhovenaren moeten nu zondag op de slotdag een punt pakken bij AZ om tweede te worden.

'Spanning binnen de staf'

Brands vertelde dat er de afgelopen weken een aantal gesprekken zijn geweest met Van Nistelrooij, naar aanleiding van het aangekondigde vertrek van Ooijer en Rutten en de signalen uit de spelersgroep.

"De spelers hebben niet geklaagd, maar maakten zich zorgen over het afscheid van andere stafleden. Ze zagen spanning binnen de staf", aldus Brands, die de spelers aanraadde om het met de trainer zelf te bespreken. "Dat is gebeurd en er volgde een terugkoppeling naar ons."

Gisteravond voerden Brands en Stewart opnieuw een gesprek met Van Nistelrooij. "In onze ogen was dat een goed gesprek. De conclusie was dat we vandaag gezamenlijk de spelersgroep zouden toespreken, zodat de volledige focus op de wedstrijd tegen AZ zou gaan. En dat de problemen voor na het seizoen waren en welke oplossingen we dan konden vinden."

Ongeloof bij PSV: 'Van Nistelrooij verraste met mededeling dat hij zou stoppen'

Maar deze ochtend kwam Van Nistelrooij toch bij Stewart langs. "Ruud verraste mij met de boodschap dat hij per direct zou stoppen. Heel vervelend en zeer verrassend na gisteravond. Hij was heel vastberaden en heel resoluut."

Geen draagvlak

Wat er precies sinds gisteravond is gebeurd, weten Brands en Stewart niet. "Hij voelde geen draagvlak meer", aldus Stewart.

Het is een gevoel dat de PSV-leiding niet deelt. "Ik kan me niet voorstellen dat Ruud ooit het gevoel heeft gehad dat wij als directie niet achter hem stonden", zei Brands. "Niemand binnen de club is ook maar een seconde bezig geweest met het idee om niet verder te gaan met Ruud."

Rutten neemt zondag tegen AZ de taken van Van Nistelrooij over.

Vertrek Van Nistelrooij komt hard aan bij PSV-iconen: 'Alleen Ruud weet waarom'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl