André Ooijer, Fred Rutten and Ruud van Nistelrooij
NOS Voetbal

'Harde aanval op Van Nistelrooij vanuit spelersgroep PSV? Dat verbaast mij'

Vrijdag meldde De Telegraaf over gespannen verhoudingen binnen de technische staf van PSV. Trainer Ruud van Nistelrooij zou niet meer goed door een deur kunnen met zijn assistenten Fred Rutten en André Ooijer. De sfeer binnen de trainersstaf zou zelfs "onder het vriespunt" liggen.

"Een opgeblazen verhaal", noemde de coach het zondag bij de NOS. "Wij zijn als trainers, als staf, als groep heel goed aan het werk. Natuurlijk heb je discussies en meningsverschillen om alles eruit te halen. Is dat een verhaal? Feit is dat Ooijer stopt. Dat wisten we en dat wisten jullie. Ik vind het ophef om niets."

Van Nistelrooij over vermeende onrust in staf: 'Opgeblazen verhaal'

"Er is al langer iets aan de hand", zegt NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg in Studio Voetbal. "Ze hebben met Van Nistelrooij een jonge trainer aangesteld met daarnaast een ervaren assistent, Rutten, een clubman, Ooijer, en verder Tim Wolf en een Spanjaard Javier Rabanal, die hoofd methodologie is. Met die laatste schijnt het te schuren."

Ooijer maakte eind maart bekend na dit seizoen om persoonlijke redenen te stoppen als assistent en toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Van Nistelrooij gaf eerder aan te rekenen op verdere samenwerking met Rutten, maar volgens De Telegraaf is verlenging van die samenwerking zo zeker nog niet.

'Nog geen goede trainer'

Voor Pierre van Hooijdonk zijn de berichten over Van Nistelrooij een bevestiging dat de coach nog niet klaar was voor het grote werk. "Dit wist je voordat je hem aanstelde", stelt Van Hooijdonk. "Als je een onervaren trainer aanstelt, neem je een gok. Ik denk dat Van Nistelrooij echt een goede trainer kan worden, maar als je PSV traint, moet je een goede trainer zijn. Dit is het bewijs dat hij dat nog niet is."

'Harde aanval op Van Nistelrooij vanuit spelersgroep PSV? Dat verbaast mij'

Van Hooijdonk ziet geen duidelijk plan in het spel van PSV. "Ik zie niet wat ze willen. Ze verdedigen niet massaal en zetten ook niet massaal druk. Het is een beetje van alles wat. Het is hopen op bevliegingen van Xavi Simons en Joey Veerman en verder veel rennen zonder creativiteit."

"Qua resultaat heeft hij het goed gedaan", stelt oud-PSV'er Ibrahim Afellay. "Maar het voetbal moet volgend seizoen wel stukken beter."

Van Nistelrooij leidde PSV in zijn debuutseizoen als hoofdcoach naar winst in de Johan Cruijff Schaal en de KNVB-beker. De tweede plaats is door het 3-3 gelijkspel van zondag tegen sc Heerenveen nog niet binnen.

'Dacht dat hij juist met spelers goede connectie had'

Zondag kwam De Telegraaf met een volgend bericht dat bepalende PSV-spelers ontevreden zijn over de aanpak van Van Nistelrooij. Ze zouden bij de directie hebben geklaagd over tactische keuzes en gebrekkige communicatie. "Dat is zeker een harde aanval", zegt Van Hooijdonk.

"Dat zou me verbazen", reageert Rafael van der Vaart. "Ik dacht dat hij juist met de spelers een goede connectie had."

Het bericht dat spelers hebben geklaagd over de coach werd door PSV zondagavond ontkend tegenover het Eindhovens Dagblad. Die krant meldde verder dat spelers bij de directie hebben aangedrongen op het aanblijven van Rutten.

Bekijk hieronder overige fragmenten. Over een telefoontje van Tottenham Hotspur naar Rafael van der Vaart over Arne Slot en Pierre van Hooijdonk over de klasse van Milan van Ewijk. Kijk ook naar de vaste rubrieken: Eindsignaal over Hans Kraay jr. (door Frank Heinen) en De Muurligger over Dick Advocaat (door Hugo Borst).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl