Een bewaker voert een activist af
NOS NieuwsAangepast

Activisten belagen bestuur Shell op aandeelhoudersvergadering

De aandeelhoudersvergadering van Shell in Londen is vanmorgen na een klein uur stilgelegd. Zo'n tien tot vijftien klimaatactievoerders probeerden het podium met daarop het bestuur van de oliegigant te bestormen. De vergadering werd daarop korte tijd geschorst.

Beveiligers konden nipt voorkomen dat de activisten de Shell-directieleden daadwerkelijk konden bereiken. Een zichtbaar geschrokken president-commissaris Andrew Mackenzie schorste daarop de aandeelhoudersvergadering.

Bekijk hier de beelden:

Aandeelhoudersvergadering Shell stilgelegd, activisten proberen podium te bestormen

Activisten filmden de actie van het podium vanuit de zaal:

Op dat moment was de bijeenkomst al enige tijd aan de gang, maar tot vergaderen was het nauwelijks gekomen. Actievoerders vielen Mackenzie voortdurend schreeuwend in de rede.

De klimaatactivisten werden een voor een uit de zaal verwijderd. Gerben Everts, die als directeur van beleggingsvereniging VEB aanwezig is, zegt dat na een uur vergaderen al zeker zestig activisten uit de zaal zijn gehaald.

CO2-uitstoot

Een aantal grote beleggers van Shell had vooraf aangekondigd zich te scharen achter een aandeelhoudersvoorstel van Follow This, dat het olie- en gasconcern oproept de CO2-uitstoot sneller terug te dringen. Onder andere pensioeninvesteerder PGGM, die voor zorgfonds PFZW belegt, schaart zich achter die aandeelhoudersresolutie. Ook branchegenoot MN gaf vooraf aan dit te doen.

De in de zaal aanwezige klimaatactivisten vinden dat niet voldoende. Zij riepen om het aftreden van het bestuur en zongen in liedjes om het sluiten van Shell.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl