NOS NieuwsAangepast

Shell boekt wederom miljardenwinst

Shell heeft in het eerste kwartaal 8,7 miljard dollar winst gemaakt en laat aandeelhouders daar fors van meeprofiteren. De winst loopt na het recordjaar 2022 wel iets terug doordat de gas- en olieprijzen lager zijn en de belastingen hoger. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar is er wel meer verdiend.

"In het eerste kwartaal heeft Shell sterke resultaten en robuuste operationele prestaties geleverd, tegen een achtergrond van aanhoudende volatiliteit", zegt ceo Wael Sawan in een persbericht.

Het bedrijf kondigt daarbij aan voor 4 miljard aan eigen aandelen in te kopen. Overgebleven aandelen worden daarmee meer waard, is het idee. Bij elkaar lopen de kosten van dividenduitkeringen en het kopen van eigen aandelen daarmee het eerste half jaar op tot 12 miljard euro.

Hogere prijzen door oorlog

Shell profiteerde net als concurrenten vorig jaar flink van de sterk gestegen gas- en olieprijzen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne, wat het bedrijf een recordwinst bezorgde over heel 2022.

Deze week maakte BP al bekend een iets lagere winst te hebben geboekt door de gedaalde prijzen, maar ook daar blijven de miljarden binnenkomen. In het Verenigd Koninkrijk, waar Shell nu het grootste bedrijf is, wordt daarom opgeroepen om de belastingen voor olie- en gasconcerns verder te verhogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl