Politieagenten bij het UvA-gebouw
NOS Nieuws

Politie beëindigt klimaatprotestactie in UvA-gebouw, 14 arrestaties

Bij het ontruimen van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam zijn dinsdagavond veertien mensen opgepakt. De politie maakte een einde aan een klimaatprotestactie van studenten.

Politie arresteert 14 demonstranten bij klimaatprotest in UvA-gebouw

De actie begon al 's middags. Studenten hielden een hal bezet omdat ze vinden dat hun universiteit alle banden met de fossiele industrie moet verbreken. De UvA kondigde in februari nog aan voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan te gaan met bedrijven als Shell, bestaande samenwerkingen zouden nog worden besproken.

De studenten vinden dat te mager en eisen directe verandering. De UvA stond het protest aanvankelijk toe, maar wilde niet dat de studenten de nacht zouden doorbrengen in de hal van de Roeterseilandcampus.

De veertien zijn opgepakt voor onder meer 'lokaalvredebreuk en weerspannigheid', laat de politie weten.

Noodtoestand

Vorige week waren er klimaatprotesten bij de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de TU's van Delft en Eindhoven en op de landbouwhogeschool Van Hall Larenstein in het Gelderse Velp. Ook toen greep de politie enkele keren in.

De Universiteit Utrecht besloot na het protest om klimaatverandering voortaan een noodtoestand te noemen. Dat deed de Erasmus Universiteit ook. Later deze maand willen activisten ook demonstreren bij de universiteit in Wageningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl