NOS Nieuws

Opnieuw arrestaties vanwege geplande staatsgreep door Duitse rechts-extremisten

In Duitsland zijn nog eens drie mensen opgepakt in verband met de geplande staatsgreep door rechts-extremisten, die eind vorig jaar aan het licht kwam. De Duitse publieke omroepen ARD en SWR melden dat het een vrouw en twee mannen zijn die zouden behoren tot de kennissenkring van prins Heinrich XIII Reuss. Hij was de beoogde nieuwe leider van Duitsland na de coup.

De drie verdachten zouden lid zijn geweest van de extreemrechtse Reichsbürger-beweging, die de Bondsrepubliek ziet als een staatsvorm die na de Tweede Wereldoorlog is opgedrongen door de geallieerden. De groep, die zo'n 20.000 aanhangers heeft, is van mening dat de grenzen van het Duitse Rijk van voor de Tweede Wereldoorlog nog gelden. Ook actieve militairen, politieagenten en een oud-AfD-parlementariër bleken eerder al lid.

Eind vorig jaar werd een groep Reichsbürger-leden opgepakt omdat ze het parlement wilden bestormen, parlementariërs wilden gijzelen en een staatsgreep wilden plegen. Op meerdere plekken in het land werden wapens gevonden en de chef van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst sprak destijds van "een reëel gevaar" dat uitging van de groepering, die door de Duitse justitie wordt aangemerkt als terroristische organisatie.

Of de drie nieuwe verdachten ook betrokken waren bij de geplande coup, is nog niet bekendgemaakt. Het Duitse Openbaar Ministerie wilde tegenover de omroepen nog niet in detail treden, maar kondigde aan dat er in de loop van de dag meer informatie zou volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl