Tijdens de politieactie van afgelopen december werden al 25 leden van de beweging aangehouden
NOS NieuwsAangepast

Duitse agent neergeschoten bij huiszoeking Reichsbürger-beweging

Bij een huiszoeking in het onderzoek naar de Duitse extreemrechtse Reichsbürger-beweging is een agent neergeschoten, melden Duitse media. Volgens omroep ARD is de agent lichtgewond geraakt.

Het incident vond plaats bij een huiszoeking in een flat in Reutlingen, in de deelstaat Baden-Württemberg. Volgens de de Duitse zender SWR was de schutter de eigenaar van de flat. Hij was op het moment van de inval geen verdachte in het onderzoek, maar werd na het incident wel aangehouden.

Persbureau DPA schrijft dat de schutter zich zou hebben verstopt en verweerd toen de politie bij de flat aankwam. Daarbij zou hij dus hebben geschoten. Het Openbaar Ministerie beschouwt het voorval als poging tot doodslag.

Naast de huiszoeking in Reutlingen werden er ook op andere plaatsen in Duitsland invallen gedaan. In totaal gaat het volgens de ARD om huiszoekingen bij negentien mensen in acht deelstaten. Onder hen zouden ook agenten en militairen zijn.

Aanval op het parlement

De huiszoekingen zijn onderdeel van een groter onderzoek naar de beweging. Afgelopen december werden tijdens een grootschalige politieactie al 25 leden van de beweging opgepakt voor het beramen van een gewelddadige aanval op het Duitse parlement. Aan de hand van bewijsmateriaal dat toen werd verzameld, is de politie nog meer verdachten op het spoor gekomen.

De Reichsbürger ('burgers van het Rijk') zijn rechtsextremisten die de huidige Bondsrepubliek Duitsland en de bijbehorende democratie niet erkennen. Zij vinden de landsgrenzen die door de geallieerden na de Tweede Wereldoorlog aan Duitsland werden toegewezen niet legitiem. In plaats daarvan willen zij terugkeren naar het Duitsland van voor WOII of het Duitse Keizerrijk van 1871, dat veel groter was dan Duitsland nu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl