De veroordeelde Reichsburger in de rechtszaal
NOS Nieuws

Duitse Reichsbürger krijgt 10 jaar cel voor aanrijden agent

Een 62-jarige Duitser heeft 10 jaar cel gekregen voor poging tot moord omdat hij een politieagent aanreed. De man staat bekend als aanhanger van de Reichsbürgerbeweging, die de huidige staatsvorm van het land niet accepteert. Het is voor het eerst dat een rechter een lid van die groep veroordeelt.

De man uit de deelstaat Baden-Württemberg probeerde vorig jaar meerdere keren aan een verkeerscontrole te ontsnappen. Bij de tweede poging van de politie om hem tot stilstand te dwingen, reed hij in op een agent. De man liep hoofdwonden op en kan vanwege PTSS nog altijd niet aan het werk.

Reichsbürger beschouwen de huidige Bondsrepubliek als een door de geallieerden opgedrongen staatsvorm. Ze houden vol dat het in 1871 opgerichte keizerrijk eigenlijk de legitieme macht heeft. Aangewakkerd door complotdenkers en rechtsextremisten is de beweging de afgelopen jaren geradicaliseerd: in december werden 25 leden opgepakt omdat ze het parlement zouden willen bestormen.

De veroordeling van de 62-jarige man komt enkele dagen na politie-invallen op verschillende plekken in Duitsland en Zwitserland bij leden van de beweging. Daarbij werd tijdens een huiszoeking in een flat in het Duitse Reutlingen een agent neergeschoten. Hij raakte lichtgewond.

Eerder maakte correspondent Wouter Zwart deze reportage over de beweging:

Wat beweegt de Rijksduitsers?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl