NOS Voetbal

Frenkie de Jong ziet City als voorbeeld voor Barça: 'Daar willen we ook naartoe'

Frenkie de Jong ziet City als voorbeeld voor Barça: 'Daar willen we ook naartoe'

Het leven lacht Frenkie de Jong toe. De 26-jarige middenvelder van FC Barcelona werd vorige week voor het eerst Spaans landskampioen en met veel liefde wil hij nog een tijdje in Catalonië blijven. Het enige doel nog dit seizoen: de Nations League winnen met Oranje. Het doel voor erna: verder groeien met FC Barcelona.

De vraag was niet meer óf, maar wanneer FC Barcelona zich tot landskampioen zou kronen. Na de overwinning op Espanyol (4-2) vorige week was het moment daar. "Dat hebben we goed gevierd. De bustour was geweldig", vertelt De Jong in Spanje tegen NOS-verslaggever Joep Schreuder.

Frenkie de Jong viert feest tijdens de rondtocht door Barcelona

De middenvelder groeide dit seizoen onder coach Xavi in een iets andere rol - iets minder aanvallend dan voorgaande jaren - en werd in die rol meer en meer bepalend. "Dit ligt mij iets beter. Het is de trainer, het team en mij goed bevallen", spreekt De Jong nuchter.

Een ander beeld dan aan het begin van dit seizoen: Barça wilde van de middenvelder af, om financiële redenen. Manchester United wilde hem hebben en beide clubs spraken over een transfer.

De Jong: "De club zit in een lastige situatie en ze konden veel geld aan mij verdienen. Maar zelf wilde ik blijven."

Opvolger Busquets? 'Zijn verschillende spelers'

Behoefte aan een terugkeer naar Nederland (of een ander land), is er namelijk niet. "Familie en vrienden mis ik weleens", geeft De Jong te kennen. "Wat kleine dingetjes, maar ik vind het leven hier fantastisch. Als het met mezelf en de club goed blijft gaan, wil ik hier het liefst zo lang mogelijk blijven."

En meer prijzen winnen. Want Barcelona pakte dan wel het kampioenschap, in Europees verband speelde het geen enkele rol. "We hebben twee slechte jaren gehad in Europa. Er moet nog wat geschaafd worden aan de selectie."

Frenkie de Jong opvolger Busquets? 'Qua prijzen hopelijk wel, maar zijn verschillende spelers'

Kan Barça zich dan meten met een team als Manchester City? "Die zijn al jaren bezig, hebben veel goede spelers en een fantastische trainer. Daar willen we wel naartoe. Ik denk dat we een goed team hebben, met veel potentie, veel jonge spelers. We moeten het wel laten zien."

"We zijn dit jaar kampioen geworden met veel punten voorsprong op topteams als Real Madrid en Atlético", vervolgt De Jong. "We zijn er niet ver van verwijderd, maar het moet nog beter. De afgelopen jaren in Europa waren niet goed genoeg. We moeten zorgen dat we het beter doen en daar gaan we voor volgend jaar."

Of 'Frenkie' nu op z'n best is? "Dat hoop ik niet, ik denk dat je je altijd kunt blijven ontwikkelen. Als je hard blijft werken en fysiek in orde blijft, word je beter."

Frenkie de Jong

Met Sergio Busquets vertrekt na dit seizoen een clubicoon bij FC Barcelona. Jarenlang was Busquets de controleur, de achterste middenvelder. Wordt De Jong zijn opvolger? "Ik hoor het vaker, maar ik denk dat we verschillende spelers zijn. Hij is een echte vaste '6' volgens het Barcelona-profiel. Ik heb bewegingsvrijheid nodig."

'Nations League geen EK of WK, maar willen prijs pakken'

Fit zal de Oranje-international dit seizoen nog even moeten blijven, want de finaleronde van de Nations League wacht. Op 14 juni is Kroatië in Rotterdam de tegenstander in de halve finales. Tijdens het EK-kwalificatieduel met Frankrijk (4-0 nederlaag) werd De Jong, die toen ontbrak vanwege een blessure, gemist.

Nations League volgende doel Frenkie de Jong: 'Willen prijs pakken met Oranje'

Tijdens de finaleronde van de Nations League hoopt hij, samen met de rest, iets moois neer te zetten. "Ik heb er veel zin in. Voor mij is er nog maar één ding dit seizoen en dat is de Nations League. We weten dat het geen EK of WK is, maar we willen een prijs pakken", besluit De Jong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl